12 Februari 2011

KEBAB DAGING

Assalammualaikum......
Pagi2 sabtu liza dah dok depan laptop nie...hehehe.Bukan apa,lepas subuh tak elok tido balik,so paksalah bukak laptop dan update entry malam tadi punya.Semalam menu tuk mkn malam,Liza wat sempoi jer,kebab daging dan mushroom soup beserta wholemeal garlic bread.Jom layan resepi yg liza ikut selera sendiri tuk wat kebab tu dan sini tuk mushroom sop dan garlic bread.Tapi sebab malas,liza gunakan roti pita wholemeal yg lebih wat kebab.Jangan membazir...huhuhu


KEBAB DAGING

Bahan-bahan: sumber Myresipi  tapi dah olah ikut bahan yg ada


  • Daging cincang
  • Bawang besar 1 biji - hiris halus
  • Bawang putih 2 ulas-hiris halus
  • Tomato - potong besar
      • Sos Tomato- 1 sudu kecil
  • Sos Cili- 1 sudu kecil
  •  BBQ sauce
  • Sos tiram - 1 sudu
  • Kicap manis - 2/3 sudu
  • mix vegi
  • roti pita kebab- 3 keping di belah 2

Cara-cara

  1. Masak daging cincang tu kejap, smp air daging agak2 kering.
  2. Masukkan sos tomato, sos cili, bbq sauce, sos tiram, kicap manis, , salt n spice. Masak sampai daging dan sos sekata.
  3. Bile daging da masak, masukkan bawang dan kacau sampai masak...tutup api..
  4. Masukkan inti dalam roti sampai habis dan panaskan dalam oven sekejap.

Snap gambar masa dlm kuali lagi................



Nak dipanaskan dalam oven



Roti kebab yg lebih tu,disapu dgn mentega+garlic,pastu bakar dlm oven.Sedappp...rangup.Pastu sebab guna cendawan warna kelabu,cari yg warna putih takde,tu yg sup mushroom tu warna kelabu asap...hehehe.Walaupun buruk rupanya,masuk kat tekak,sedap jer.....







2 ulasan:

  1. Assalamualaikum..
    Biasanya kalau nak makan kebab pi beli kat pasar malam. Nampaknya dah boleh belajar buat sendiri le. Bagus le liza ni kretip n tak membazir. Bagus.. bagus...bagus

    BalasPadam
  2. Rajinnya Kak Liza masak kebab sendiri di rumah.. Kalau Nur, dah tentu beli je..

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails