Buat kek nie petang tadi sebab ada member nak datang.Lagipun tetiba teringin nak makan kek pisang buatan tangan sendiri...hehehe.So,apa lagi.....Ikut resepi dlm majalah MW.
Bahan-bahan :
(A)
2 biji telur
120 gm gula kastor
200 gm butter
(B)
150 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
2 biji pisang montel, dilecek hancur
1 sudu teh esen pisang
sedikit garam
Cara Membuatnya :
- Satukan bahan A dan pukul pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan gebu.
- Masukkan pisang lecek, garam dan esen pisang.Gaul dengan senduk hingga sebati.
- Ayak tepung gandum,serbuk penaik dan soda. Masukkan sedikit demi sedikit dalam adunan diatas dan gaul hingga sebati.
- Sediakan cawan mufin dan loyang.
- Isikan adunan 3/4 penuh. Bakar pada suhu 190 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.
Ngah menunggu masa tuk di bakar dalam oven
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila komen kat sini;: