21 Februari 2011

AIS KRIM GORENG




 Menu petang semalam yg terliuq tgok ais krim goreng kat blog otai2 masak.So,oleh kerana nak tau kelazatannya,Liza cubalah try test wat kat umah.Wat pagi2 semalam,pastu,petangnya goreng.Sedappp tul.........huhuhu.Thanks kakNor,Hana n K.LinaPg...sudi kongsi resepi.


AISKRIM GORENG by Lina Pg
sumber: Ina@Hana


 

Bahan-bahan:

* 10 keping roti putih
* 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
* Plastik wrap ( untuk balut roti)
* Minyak
Cara-cara:

1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4. Tekan acuan telur yang bulat tu  supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman
 6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak

















8 ulasan:

  1. Assalamualaikum...
    Homework ni dah lama masuk list. Tapi tak terbuat pun lagi. Mesti best kan liza.

    BalasPadam
  2. Salam perkenalan, datang2 jer dpt aiskrim goreng, mmg best!

    BalasPadam
  3. sedapnye kak liza...yg meleleh-leleh tu xtahan tu...nak2 cuaca panas camni,memang layanla...hehehheh

    BalasPadam
  4. wsalam ...

    kak sam : jgn tak wat kak sam...memang marveles...hehehe

    sari yusa; salam perkenalan gak.....

    mimiey : mmg sedap mimi,3 ketul sekali ngapp jer tu...hehehe

    BalasPadam
  5. Ni fevret ni. Selalu buat dulu-dulu :)

    BalasPadam
  6. tq sudi cuba rcp ni..sedap kan rangup jerr

    BalasPadam
  7. Salam Liza...
    Mmg best kan aiskrim grg ni.. Naz pn dh 2 kali buat.

    BalasPadam
  8. iols tergoda tengok aiskerim tuhhhh!
    slurpppp!~

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails