START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

10 Ogos 2011

KERUTUP IKAN

Menu buka pose tadi.....................hari nie masak yang simple2 ajer....selalunya daging dan ayam jer yg Liza buat kerutup,tapi hari nie selamba badak jer nak coba2 kalo masak kerutup ikan.Kita yang buat dia,janji bole makan,,,,,,................

BAHAN-BAHAN:



4 ekor ikan-digoreng (Liza guna ikan kembung...tu jer yg ada dlm esbok)
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu cili giling
1/2 biji bawang besar
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan
2 sudu besar kerisik




1/2 bawang besar*


1/2 inci halia*


2 ulas bawang putih*


1 batang kulit kayu manis*


2 kuntum bunga lawang*


2 kuntum bunga cengkih*


2 biji buah pelaga*


3 sudu besar minyak*


*bahan di tumis
Cara Penyediaan
  • Bersihkan ikan dan digoreng garing.
  • Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
  • Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi.
  • Kemudian masukkan campuran rempah tadi.Masak sehingga pecah minyak
  • Masukkan ikan yg digoreng tadi dan santan. Masak sehingga  kuahnya betul-betul pekat.
  • Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
  • Siap untuk dihidang.
Pastu di lawankan dengan 




First time makan terung pipit nie,sedap..............


Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails