Kuih Tako dalam gelas cumel.......
Assalammualaiukum.....Kuih Tako nie di buat sebagai pencuci mulut semasa berbuka semalam.First time buat sebab bukan penggemar setia kuih tako time bulan2 pose.Jadi,kerana nak tau apa rasanya bile wat sendiri,so mencabarkan diri untuk ketahui apa istimewanya Kuih Tako nie lebih2 lagi letak dalam gelas kecil....hehehe.Dan dah ramai blogger2 masakan yang dah buat menu nie...so,resipi nie Liza amik kat blog kak Ita.Mohon izin tuk kongsi resipi akak kat blog saya nie yer.....Thanks,dan memang sedap.....
KUIH TAKO
Lapisan Bawah
25 gm tepung hoen kwe - hijau
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 biji sengkuang cina - di potong dadu
Lapisan Atas
25 gm tepung hoen kwe - putih
2 cawan sartan - 1/2 cawan santan Kara + 1 1/2 cawan air
secubit garam
Liza guna gelas kecil jer sebab takde daun pandan.
Aturkan potongan sengkuang Cina dalan gelas kecil tu.
Campurkan semua bahan Lapisan Bawah dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hinga dia meletup - letup dan pekat terus tutup api dan masukkan dalam gelas yg diisi sengkuang tadi.
Kemudian ketepikan, dan buat pula Lapisan Atas.
Satukan semua lapisan atas dam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup2 kecil tu terus tutup api.
Pastikan lapisan yg bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih.
Tuang dari bahagian tepi dulu supaya dia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais.
Sengkuang cina tu,Liza letak banyak...sebab nak makan sendiri kan......letaklah berapa banyak yg anda suke.....hahahhaa
Daaa.................terima kasih sudi cuci2 mata kat sini
kueh tako tu kelihatan sgt sedap dan menarik sbb hiasan dia..cantik betul hehehe
BalasPadamAssalamualaikum liza...
BalasPadamkuih tako... lom perna lagi buat sendiri.. kuih tako yg liza buat tu nampak cantik ler... sedap...
kumbang jingga : tq
BalasPadamdiana : wsalam....tq puji,tapi desert2 yg diana wat lagi nampak mengancam kat blog sky blue tu...hehehe
Wow! cantik jugak kuih tako dlm gelas kecik2. sgt kreatif! Anyway, saya nak bg award kat awak sebab awak sgt kreatif.
BalasPadamhttp://ai-foodies.blogspot.com/2011/08/sunshine-award.html
Mummy selalu buat tepung pelita. Rasanya akan-akan sama cuma tepung pelita guna tepung beras dan tak letak sengkuang cina.
BalasPadamsalam liza..lama akak x kemari..wah sedap kuih ni kan mamam bulan pose..sejuk jek masuk tekak..selamat berbuka ye liza!
BalasPadammmmh..sedap..tpi mne nak dpt tepung hoen kwe tu kak long??
BalasPadamAsalamualaikum...salam ramadhan..walau dah terlewat..wah!nampak sedap dan menarik tepung pelita tu...mintak secawan..hehehe
BalasPadam