17 Januari 2018

CHICKEN RAMEN


Assalammualaikum wbt...

Apa khabar semua....??Jangan pernah jemu nak skodeng blog Liza ni yer...Maklumlah,time waktu bekerja Ahad -Khamis,Liza asyik tayang menu bento ke pejabat jer....hehehe..Saje jer sebab malas nak tepek aktiviti harian di pejabat sbb kalau namanya keje,bz memanjang dengan keje jer..Ni pun curi2 masa tuk update kat blog untuk tunjuk menu bento jer.....

Menu yg di masak untuk bawak bento ke pejabat ni,memang untuk pagi-tengahari-petang..Malam tu kdg2 minum susu low fat saje kalo lapar..Tengok keperluan perut...hahahaha

Sndwich tuna untuk menu pagi dan petang.Chicken ramen tu untuk menu tengahari.Buah-buah dan yogurt untuk snacking time....

Yang penting,menu ni bagi perut kenyang..bukan menu dieet sgt pun..hehehehe..Apa yang perlu diambil kira,bila kita masak sendiri di rumah,kita tau penggunaan garam gulan dan perasa.Tapi,menu Liza memang kurang garam dan gula.Perasa lagilah,tanpa perasa bagai dan MSG....Nak sihat punya pasal,apa yg kita makan itulah yg menentukan tahap kesihatan kita...YE TAK?????


Oklah,nak tepek menu chicken ramen yang Liza buat ni..



CHICKEN RAMEN

Bahan-bahan :
150 g Mee Ramen (contoh mcm dlm gambar atas tu)-cuci dengan air dan toskan
1 bj bawang merah, 2 ulas bwh putih,3 tgkai cili merah -dihiris halus
1 sb minyak zaitun
2 keping dada ayam-di potong dadu
Brokoli dan cendawan tiram -di potong dadu
1sk kicap manis
Garam secukup rasa

Cara-cara :
1.Panaskan minyak zaitun dalam kuali .Masukkan bahan2 yg dihiris halus dan juga ayam.
2.Perasakan dengan kicap dan garam,baru masukkan sayur brokoli dan cendawan.
3.Masukkan mee ramen dan gaul rata.

Mee ni lagi sedap dari mee kuning biasa tu sebab takde rasa kapur....


Tiada ulasan:

START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts with Thumbnails

BLOG YG SAYA SUKE JENGUK:

KONGSI RESEPI