Bubur ayam
2 ketul ayam goreng yang dipotong kecil untuk ditabur dalam bubur
Dilawankan dengan lada merah+cili padi +kicap manis cap kipas udang....hehehee
1 1/2 cwn beras (ikut cwn beras yg dpt masa beli periuk nasi)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
1 kiub pati ayam
sayur campur (mix vegy)
sedikit garam
1 liter air
* GARNISH *
lada merah + kicap cap kipas udang
bawang goreng
daun bawang n daun sup
2 ketul ayam yg telah digoreng-dipotong kecil2
Cara-cara
- Basuh beras bersih. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak.
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam. Masukkan juga mix vegy.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam goreng, bawang goreng, lada merah n daun bawang. Sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap.... (tapi sebab dlm esbok ada 2 ketul ayam,tu jelah lawannya)
Salam Liza,
BalasPadamSecawan setengah tuh dapat sepinggan gitu ye? Beras elok jenis besa ke basmathi ek?
* suma orang cakap buat bubur nasik senang, tapi saya tak pernah cuba.. nih baru nak bertanya2.
wsalam
BalasPadamsecawan setengah tu dapat dua-tiga pinggan.bolehlah untuk 2-3 org makan.....saya guna beras wangi..beras apa2 pun boleh....kalo aida jenis suke banyak kuahnya,letak air banyak sikit......
Sukanye..pasal ayam banyakkk..hehehe..
BalasPadammaakk aii.. sedapnya..
BalasPadamLiza,
BalasPadamOoo.. orait! Buleh la mencuba nanti. Kalo menjadi akan saya kabarkan. Hehe! TQ.