lizahanum@blogspot2009
Kari ikan nie plak,aku main ikut hati aku je bahan-bahannya.Tapi okaylah hasilnya,memang berbaloi.
Bahan Utama:4 keping daging ikan merah
1 cawan santan pekat
1 camca besar jus pekat asam jawa Adabi
4 biji bendi
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Serbuk kari ikan Adabi
Bahan Yang Dihiris dan ditumis :
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan2 yang dihiris hingga harum,(aku main masukkan semua bahan-mudah dan nak cepat) masukkan serbuk kari dan tumis hingga terbit minyak.
2. Tuang air secukupnya. Bila mendidih, masukkan bendi dan ikan, masak hingga bendi lembut. Tuang santan dan masukkan jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
Kari ikan nie plak,aku main ikut hati aku je bahan-bahannya.Tapi okaylah hasilnya,memang berbaloi.
Bahan Utama:4 keping daging ikan merah
1 cawan santan pekat
1 camca besar jus pekat asam jawa Adabi
4 biji bendi
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Serbuk kari ikan Adabi
Bahan Yang Dihiris dan ditumis :
(aku nie pemalas,jadi malas nak kisar-kisar)
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1 camca teh halba campur
8 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
Cara membuatnya :
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1 camca teh halba campur
8 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan2 yang dihiris hingga harum,(aku main masukkan semua bahan-mudah dan nak cepat) masukkan serbuk kari dan tumis hingga terbit minyak.
2. Tuang air secukupnya. Bila mendidih, masukkan bendi dan ikan, masak hingga bendi lembut. Tuang santan dan masukkan jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila komen kat sini;: