29 Ogos 2010

BISKUT BADAM COKLAT

notHari nie Liza mengukis lagi...hehehe.Semangat tengah rajin,so apalagi buat jelah...Lagipun bahan2 dah beli.... Buat biskut yg simple jer,lagipun biskut nie memang faveret.Setiap kali raya mesti ada.Cuma hari nie,malas nak guna2 acuan...just buat guna sudu dan tepek kat loyang dan tekan...memanglah tak nampak cantek kukis tu..tapi takpelah janji bole makan....hehehhe


BISKUT BADAM COKLAT

Bahan-bahan (Sumber resipi:Majalah Jelita 2009)

250 g mentega
50 g gula halus
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200 g tepung kek
30 g tepung jagung
300 g badam kasar
100 g nestum
250 g coklat masakan-dicairkan




Cara-cara

Putar mentega, gula halus dan kuning telur hingga kembang. Masukkan esen vanila. Masukkan tepung kek dan tepung jagung. Kacau rata. Campur badam kasar bersama nestum dan diuli sebati. Tuang coklat masakan yang di cairkan.Simpan di dalam peti sejuk, 20 minit bagi adunan keras untuk mudah di canai dan rangup.Canai dan terap adunan mengikut bentuk kesukaan. Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.




Tunggu turn tuk masuk oven...............


Sebelum masuk dlm bilik kedap udara...kena posing maut dulu....hahahaha






PhotobucketPhotobucket

6 ulasan:

  1. wah rajin liza mengukis..lenda masih x rajin lagi...tunjuk2 jerlah nampaknya....

    BalasPadam
  2. umie : nak tau sedap atau tak...kena buat...hehehehe

    lendanuar : kena rajin lenda sbb tahun nie beraya kt umah MIL di Sabah,jadi kena tunjukkan bakat mengukis....hehehe

    BalasPadam
  3. tumpang tanya.. tak tertulis bila masa nak kena masukan coklat masakan tu?

    BalasPadam
  4. knp wrna coklat? pkai coklat mskn tu ke? tp kalu bar, bkn ke cair nnti? nk kate pkai serbuk koko, xde pn mention kt stu.. camne ek?

    BalasPadam
  5. bl nk msukkn coklat mskn? pkai serbuk koko x?

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails