START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

8 Mac 2011

DULCE DE LECHE (versi BAKAR KAT OVEN)


Lama dah Liza skodeng kat blog Hana,KakAyu ,dan blogger2 yg lain.Memang teruja nak wat sebab nak tau apa rasanya,tapi takut nak cuba sbb tak berani nak hadapi kalo meletup...huhuhu.Memang dalam internet banyak versi cara2nya mcm ne nak wat.Tapi dalam byk2 method tu,Liza nak cuba kaedah bakar dlm oven sebab rata2nya ramai yg dah wat guna kukus dlm pressure cooker,so Liza try lah wat petang tadi.Kira senanglah jugak sebab masuk oven jer,pastu set suhu lebih kurang 220C.....Dan akhirnya.......Liza jumpa guna kaedah oven kat SINI. InsyaAllah,sekiranya pressure cooker yg Liza order dari rumah ChikMimi dah sampai kat umah ,Liza nak cuba wat plak guna pressure cooker....hehehe


CARA-CARANYA : 


BAHAN:
1 tin susu pekat manis (apa2 jenama pun bole)
air panas



1. Panaskan oven kepada suhu yg tinggi (Liza guna   
    220 darjah celcius).


2. Buka penutup tin susu dan tuangkan dalam mangkuk pie atau mangkuk pembakar.Balutkan dengan aluminium foil.Letakkan mangkuk ini dalam dulang pembakar yg berisi air panas separuh dari paras mangkuk berisi susu pekat.Macam kat gambar atas tu....Pastikan air panas tu tak masuk dalam mangkuk yg berisi susu tu
3. Masukkan dalam oven dan dibakar dalam masa 1 jam.Dah sampai 1 jam,buka foil aluminium tu tuk pastikan susu tu dah pekat dan berwarna perang cam caramel.Kalo belum,tambah masa lagi. Liza tambah 20 minit lagi.


Inilah ruponya bile dah kuar dari oven.....Sejukkan dulu sekejap,barulah dikacau sampai kelihatan smooth.

4. Bila dah kelihatan likat dan berwarna perang pekat,keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.Kacau adunan tersebut sehingga kelihatan smooth








Tunggggguuuuuuuuuu.....akan datang resipi2 guna DDL nie nanti.......hehehhe







6 ulasan:

Nieza berkata...

wah bakar pun boleh yer...teringin juga nk buat DDL ni tapi cara yg kukus tu mcm tak berani jer..yg cara mcm ni pun ok juga...tq sharing yer liza:)

Anna Qawina berkata...

ramai yg buat ni ek..untuk apa ye? nak buat gak tp tak tahu nak bikin menda ..kang dok saje2 je..hehe..kena skodeng umah kak ayu ni....

tun_telani berkata...

wahh.. kak liza pon dh cuba.. sy ketinggalan ketapi. hihi.. kene tunggu adik2 dtg umah nih, kalau x xde org nk makan manis sgt =)

Ayu berkata...

wah!!..another method of making ddl ni ya..good liza, at least siapa2 yang nak cuba cara liza ni pun boleh kan..

Lizahanum berkata...

k.ayu : saya cuba test jer dulu,tapi dia tak pekat cam guna pressure cooker.tapi bila dah sejukkan,dia akan likat betul cam rupo yg kuar dari tin kalo direbus tu....tapi memang jadi gak,pastu nak try plak wat brownies guna DDL nie cam k.ayu wat...hehehe

tun telani: DDL nie kalo mkn dgn roti pun sodap...ala2 sri kaya gitu,tp DDL nie lagi sedap...dah cuba try test nie,barulah saya tau,betapa sedapnya DDL nie...

anna qawina : sbb ramai yg buatlah,saya pun nak turut serta sbb nak tau rasanya mcmne...hehehe.saya lihat dlm internet,mcm2 bole digunakan DDL nie.....

nieza : bole jer nieza,saya tau pun sbb surf kt internet sbb tak berani nak wat yg rebus tu,jd saya pilih method yg senang dan selamat....rasanya pun mungkin sama sebab guna susu pekat yang dipaksa jd perang dan caramel...hehehe

solo molo berkata...

nampak sedap je...

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails