31 Mac 2011

ASAM PEDAS BUNGA KANTAN

 Assalammualaikum.......................
Baru berkesempatan nak tepek menu diner semalam....hehehe.Orang lain sume dah tepek kat blog memasing menu hari nie punya,tapi Liza........Takpelah,janji tepek gak kat blog kan........Sori yer....Owang lain masak asam pedas tuk makan tengahari,Liza plak,wat makan malam......hehehe.Pastu,pagi tadi...faham2 jelah kalo dah makan pedas2 cam gini...esok pagi,bole kira masuk Tan.........huhuhu.Resipi main campak2......Janji masuk tekak sodapppp....hehehe.Jomz layan resipi yg ado yer...





BAHAN :



3 potong ikan merah

3btg bunga kantan- dibelah empat
4 sudu besar cili kisar - Liza beli jer cili kisar kat kedai,tak sempat nak kisar2
2 biji bawang besar-dihiris halus
2biji bawang putih-dihiris halus
1/2 (setengah) inci halia-dihiris halus

1 kpg asam keping

air secukupnya

garam dan gula secukup rasa
sedikit myk utk menumis





CARA:


1. Panaskan myk dlm periuk. Tumiskan  bawang2 yg dihiris dan halia,pastu masukkan cili kisar. Kacau sampai cili kisar masak dan barulah  dimasukkan air. Tmbh garam & gula secukupnya.


2. Dah menggelegak kuahnye tu barulah masukkan ikan dan bunga kantan. Sesekali kacau hingga masak. Siap utk dihidang...

1 ulasan:

  1. fevet mimi tu asam pedas...tliur tgok entry akak ni...hehee
    btw,nanti nk buat gak la resipi akak..

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails