START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

26 Ogos 2010

MASAK HITAM KASHMIR

Salam.....

Menu berbuke hari nie,Liza sempat masak Ayam Masak Hitam Kashmir dan Kacang Botol Goreng.Simple jer hari nie sebab itu je yg ada dalam esbok....Tak sempat nak membeli belah lagi tuk penuhkan barang dapur...huhuhu.Resipi tuk Masak Hitam Kashmir tu,Liza belek dalam buku resipi yg Liza himpunkan dlm satu fail.Kalo tak silap,resipi tu dari Majalah Jelita tahun lepas punya....Liza nie kalo beli majalah dan pastu ada plak resepi2 di dalamnya,suke buat collection.Sanggup gunting resepi dalam majalah tu dan di simpan dalam fail.Pastu majalah tu yg dah habis baca,letak kat stor.......hehehe.Jom layan gambo dan resepinya yer....





Ayam Masak Hitam Kashmir...........


Nape ntah namenya ada Kashmir...Liza just ikut resepi dlm majalah tu jer....janji bole makan...



Bahan:
3 ketul ayam bahagian dada
125 gram kerisik
125 gram kismis hitam (dikisar)
1 cawan santan
Gula hitam (secukup rasa)
Dua sudu kicap pekat manis
Dua sudu sos tiram
Sedikit jintan manis
Sedikit jintan putih
Lima ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
4 batang serai
2.5 sentimeter halia
2.5 sentimeter lengkuas
Garam dan gula secukup rasa


Cara:
1. Masukkan gula hitam ke dalam ayam dan gaul.

2. Masukkan kicap pekat dan sos tiram. Gaul sehingga sebati.

3. Masukkan jintan manis dan jintan putih.

4. Kemudian perap ayam itu seketika.

5. Seterusnya panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah yang dikisar, halia dan lengkuas, kacau seketika.

6. Masukkan ayam yang diperap, masukkan santan dan masak sehingga kering.

7. Masukkan kerisik, kicap, sos tiram serta kismis hitam yang dikisar.

8. Masukkan jintan manis dan jintan putih, gula dan garam secukupnya. Kacau sehingga masak.Hias ikut citarasa anda....

#Sedap dimakan dengan nasi mentega atau nasi hujan panas.Tapi Liza just makan bersama nasi putih biasa jer...Itupun dan sodap.............hahaha




Dan sayurnya plak..................



Kacang botol goreng


Photobucket




Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails