START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

22 Ogos 2010

KUIH ABUK-ABUK

Menu berbuka puasa semalam untuk kategori kuih muih,Liza tetiba teringin nak makan kuih abuk-abuk.Nak jumpe kat Penang nie,memang susah nak dapat kuih abuk-abuk nie sebab mak kata orang jawa jer yg buat kuih tu.....hahahaha.Patutlah mak memang suke buat kuih nie  time Liza kecik2 dulu,rupa-rupanya memang menu wajib mak buat time pose dulu-dulu.................Pastu cepat-cepat tepon mak kat JB tanya camne nak wat kuih abuk-abuk tu...Paling simple jer rupanya resipi kuih abuk-abuk nie.So,apalagi,kat dapur tu memang dah ada bahan2nya, dan daun pisang plak amik jer kat belakang umah...........lagilah sonang........hehehe.Jom kite tgok resipi dan gambar kat bawah nie....


Kuih abuk-abuk..........
Liza suke letak gula merah banyak,sebab tu nampak hitam jer kuih nie penuh dgn gula merah.


Bahan-bahan ( 13 biji )

3 cawan sagu biji.
2 cawan kelapa parut putih
3 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula pasir
secubit garam.
13 helai daun pisang.
Lidi penyemat


Cara-cara
  1. Basuh sagu dan toskan 5 minit.
  2. Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
  3. Campurkan gula merah dengan gula pasir.
  4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
  5. Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.

Campuran sagu dengan kelapa yg diletak gula merah dalam calong daun pisang


Tunggu masa nak di kukus


Siap kukus..............dan


Tadaaaaaaaaa...........tunggu masuk molot je nie



Selain tu ,berbuka gak dengan char kway teow udang.................Malas nak letak resipi sebab menu yang sempoi.Janji just nak tunjuk gambo jer,lebih2 lagi udangnya yg kelihatan fresh............hahahaha.Jom layan gambar jer kat bawah nie................



                          


Char kway teow udang




2 ulasan:

kak ina kl berkata...

akak memang suka makan kueh abok-abok ni..tapi malas nak buat..beli ajer

Lizahanum berkata...

akak,kalo kat penang nie memang senang cari,dah lama saya beli....hehehe.tepaksa buat sebab teringin nak makan...huhuhu

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails