START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

10 Julai 2010

APAM BALIK

Haaaaaaa.......pagi nie teringin bebenor tekak Liza nak makan apam terbalik.....hehehe.Semalam ingat nak singgah pasar malam kat area sini,nak pi beli apam terbalik kat situ...tapi niat di hati terbantut sebab cari2 parking,takde kotak yang kosong...malas nak parking jauh2 semata2 nak beli apam terbalik nie...huhuhu.

So,apalagi,sib baik kat umah Liza nie memang tersedia bahan2nya...memang saje beli bahan dapur awal bulan dengan stok yang banyak,dan lagipun masa makayah ada,dah planning nak cuba buat apam balik nie sendiri...kirenya memang stok yg ada tersimpan baik...hehehehe.Hari nie baru guna stok yg dibeli tu untuk buat APAM TERBALIK di pagi hari Sabtu utk menu sarapan pagi....hahahaha.

Apam balik yang tak balik2 ................sampai hangus berjemur dlm kuali.....hehehe


Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
½ camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan air
½ camca kecil baking powder
1 tin jagung manis


bahan tabur
1 cawan kacang tanah (dikisar)-  (saya beli je yang dah kisar kat 
    supermarket)
1 tin jagung
1 cawan gula
Sedikit mentega


Cara:
Mesin gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan mesin lagi supaya ianya tidak bergentel. Ambil satu senduk(liza guna cawan kecik jer) dan tuangkan ke dalam kuali (non stick)kemudian nipiskan. Tutup kuali sebentar. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi. Masaklah hingga kekuningan.


Kacang tanah ready made yang dah dikisar.........(huhuhu,senang dan mudah untuk orang malas cam saya)


Jagung manis dalam tin yang digunakan tuk menambah kesedapan apam terbalik tu..............hehehe.Liza suka letak jagung banyak2 sikit,baru ada ummmphhhh rasa dia. Kalo beli kat gerai/pasar malam...ciput jer dia letak......hahaha

Bancuhan adunan apam balik yang memang cukup2 dapat 4 keping apam balik saiz sederhana besar





Haaaaaa.........tengok tu,betapa banyaknya Liza letak jagung , taburan kacang dan gula kat apam terbalik tu...huhuhu. I like it ! Barulah ummmphhh masa makan apam terbalik nie..............hahahaha

APAM BALIK.................

Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails