START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

5 Februari 2010

BUBUR CHA-CHA


Salam...

Semalam teringin nak makan bubur cha-cha untuk berbuka posa hari Khamis,jadi aku buatlah sikit untuk diriku sendiri.Janji dapat melepaskan rasa teringin tekak tu...hehehe.Paling simple jer resepi nie bubur cha-cha,aku siap tanya mak lagi camne nak buat...Memang teruk betui kan,nak masak sikit tanya mak.....hehehe.At least jadi gak....So,resipi bubur cha-cha (kalo org jawa Johor cakap- pengat keledek )yg simple ikut cara aku.Siap makan dua mangkuk lagi....punyalah kuat makan aku nie........

Bahan-bahan :



Tepung caca -ada jual kat kedai(warna-warni)
Sebiji ubi keledek
Segenggam biji sagu
Daun pandan
Santan
Garam & gula  melaka secukup rasa




Cara-cara :


Rebus ubi keledek hingga mendidih
Masukkan tepung caca dan kacau
Masukkan santan dan daun pandan
Tambah  sagu biji
Masak sehingga sagu kembang dan agak2 keledek dah lembut
Masukkan garam dan gula

1 ulasan:

Azie berkata...

Terima kasih kr sudi follow blog Azie. Masa kecik2 my mom selalu buat cha cha ni, kini dah lama tk makan

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails