START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

7 Februari 2010

BAWAL PUTIH GORENG SAMBAL

Hari ni plak aku masak lauk yang paling simple dan mudah.Malah jimat masa kat dapur.Maklumlah aku nie malas kalau bab-bab masak yang banyak rencah2nya,Jadi ,apalagi...pilih saje resipi yang mudah dan senang,dan paling penting ,boleh mengenyangkan perut dan tekak nie mudah menerimanya...hahahah. Yang penting,sodap(tekak sendri je yg rasa)..................








BAHAN-BAHAN


7 ekor ikan bawal putih ( sebab bawal putih nie kecil,jadi aku beli banyak)

garam dan kunyit 
4 sudu besar cili kisar
5 bawang merah

3 labu bawang putih
belacan, garam, gula
sos ikan
limau kasturi


Ikan:
Bersihkan ikan dan rendam dalam campuran air asam dan garam ( asam keping/asam jawa/ limau nipis dan garam utk hilangkan bau yang kurang enak).
Cuci dan toskan, kemudian lulurkan garam halus dan kunyit secukupnya.
Goreng tapi usah sampai garing sangat dan rentung.




CARA-CARA
Mayang halus lebihan bawang merah dan putih kemudian tumis hingga layu. Masukkan cili kisar , sekaligus dengan garam, gula. Bila sambal garing, masukkan  sos ikan ( nampla) dan perahkan limau kasturi. Tambah garam gula mengikut rasa. Tambah air supaya sambal yang lebih cair.


Bila sudah masak, masukkan ikan yang telah di goreng, biarkan dalam kuali hingga sebahagian dr kuah di serap ikan. Balikkan ikan supaya sama rata menyerap kuah sambal.


Sedap dimakan panas-panas.....cubalah resepi orang malas cam saya nie...gerenti puas hati.......



Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails