START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

23 Februari 2010

AYAM KURMA-JUADAH TENGAHARI


Salam...............

Hari nie aku rasa malas jer nak gi school awal2....dok wat keje kat umah je dulu...sambil2 wat keje tu,aku prepare lah juadah tengahari ku....dalam peti ais hanya ada ayam 2 ketul n sayur sawi...so,apa lagi......aku masaklah ayam dua ketul tu masak lain dari yang selalu aku masak.....hahaha.Jadilah AYAM MASAK KURMA........Resipi bonda turun temurun.........







Bahan-bahan (untuk sorang makan)



2 ketul ayam
rempah tumis ( kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga )
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
' * ' bahan yg di kisar
* 1 biji bawang besar
* 5 ulas bawang putih
* 2 inci halia
5 sudu besar rempah kurma
2 biji kentang di belah 2-4
Lobak merah 1 biji- dipotong kecil-kecil
air secukupnya
susu cair ikut suka
minyak masak -3 sudu besar
garam
gula


Cara-cara
 
 1.panaskan minyak masak dan tumis rempah tumis, jintan manis dan jintan putih dahulu dan masukkan pula bahan yg telah dikisar tadi sehingga naik bau dan garing
 
2.selepas 5-8 minit masukkan rempah kurma dan tumis sehingga kering dan masukkan air sedikit demi sedikit
 
 3.masukkan ayam , lobak merah dan ubi kentang serta  kacau sebentar selama 5 minit
 
4.tambah air ikut kesukaan dan masak sehingga ayam , lobak merah dan ubi kentang hingga empuk .Pastu masukkan susu cair untuk memekatkan kuah sebab selalu  guna santan.Nak kurangkan lemak...gunalah susu cair.
 
5.masukkan gula dan garam ikut suka
 
6.tunggu sehingga kesemuanya siap dimasak dan bolehlah dihidangkan
 
Perggghhhh...pastu bolehlah dihidangkan panas-panas.....n apalagi ngappppp lah sebab time nie memnag perut dah bergendang sayang untuk diisi...hahahaha.
 
 

Makan bersama sayur sawi masak rebus.............................cukuplah,janji dapat mengalas perut........habis makan, kul 2.30 ptg baru bersiap2 gi school n dok di cube wat keje apa yang patut........hehehehe. Marvelos...cubalah resepi orang malas dan nak cepat....sebab kekangan masa ssebagai pelajar.......hehehehe.Tak menghampakan kalo nak cuba.

Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails