5 Jun 2014

CEKODOK UBI KAYU



Menu nie pernah mak Liza buat masa zaman kanak2 dulu...Pastu tak pernah makan lagi..Tapi bila  suruh Mr Hb beli ubi kayu kat pasar....tak tahu nak buat menu apa.Jadinya,buat jelah cekodok...

Cekodok UBI KAYU pon SODAPPPP...bak kata Mr Hb ku.......sebabnya dia tak pernah makan lagi seumur hidupnya....hehehehe..

Oklah...jom layan resepinya yang sempoi dan mudah semudah masak cekodok...cuma yang malasnya,nak memarut ubi kayu tu...huhuhu..Tapi cekalkan diri sebab teringin nak makan cam mak buat dulu2 tu......

BAHAN-BAHAN: ( 2-3 org makan)

2 cawan ubi kayu parut ( parut halus cam nak 

buat bingka)

1/2 cawan tepung gandum

1 sudu besar gula

1 sudu teh garam

1 biji bwg besar potong dadu

2 bj cili.merah potong halus

ikan bilis-dikisar halus

1 sudu teh serbuk kari

daun kari - dihiris kasar

sedikit air -ikut adunan samada nak keras atau lembut

 gaul semua bahan dan goreng hingga garing

Makan gitu saje atau cicah sos Thai pon sodappp...





Sekian......................daaaaa..............



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails