Ermmm...
Resipi nie plak,Liza ikut dari Raidah, cuma Liza letak mayonis dalam bahan2 ikan tu.Time kasih pada Raidah sebab kongsi resepi.Saya amik resepinya yer dan tepek kat sini.
Bahan-bahan:
Isi ikan (fillet)~ dipotong kecil
Tepung gandum untuk menyalut ikan sebelum dicelup dlm bancuhan tepung
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
2 sb mayonisMinyak untuk menggoreng.
Bahan untuk bancuhan tepung:
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Sedikit serbuk cili (kalau suka)
Sedikit garam serta sedikit serbuk pati ayam (kalau suka)
Air secukupnya.
Cara penyediaan:
- Fillet ikan yang telah dibersihkan ditoskan sehingga kering. Kemudian digaul bersama dengan serbuk lada hitam,mayonis dan garam. Perap selama 10-15 minit.Bentukkan bulat2 atau ikut suka.
- Sediakan bahan bancuhan tepung, gaul semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati. Bancuhan tepung jangan terlalu cair. Bila celup ikan ia boleh menyalut fillet ikan tersebut.
- Gaulkan fillet ikan yg telah diperap tadi dgn tepung gandum terlebih dahulu.
- Panaskan minyak dalam kuali. Biarkan minyak betul-betul panas dan kemudian celup fillet ikan dalam bancuhan tepung dan goreng.
- Goreng sehingga tepung garing dan kuning keemasan.
- Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang...
emm kena try ni. thanx liza coz sudi share recipe tu.
BalasPadam