30 Oktober 2010

PENGAT LABU MANIS

Semalam pun Liza wat pengat labu sebab tengok labu yang dah beli dekat seminggu lebih,tergolek kat tepi dapur...tak tau nak wat apa,tetiba teringat kalo masak pengat labu pun sodap ,lebih2 lagi lawankan dengan roti macam kerak bumi tu....bertambah2 lagi sodap........hahahaha.Jom layan resepi yang adooo tu dan gambar yer.....






Bahan-bahannya:


1/2 biji labu- labu yg Liza beli nie memang manis
1 kotak santan1 keping gula melaka-dipotong2 kecil
1 helai daun pandan - disimpul
garam secubit rasa-bagi rasa lemak
gula - bila perlu shj


Cara-caranya:


  1. Labu dibuang kulitnya dan dan bijinya ,pastu dipotong kecil2.
  2. Masukkan labu yg telah dicuci dan dipotong ke dlm periuk yg berisi santan.
  3. Masukkan gula melaka dan daun pandan.
  4. Masak diatas api yg perlahan.Kacau seketika agar santan tidak pecah.
  5. Jika kurang manis bolehlah ditambahkan gula.Dan letak garam secubit rasa bagi melemakkan kuah pengat tu.
  6. Apabila telah masak bolehlah dipadamkan api.
  7. Pastu,makan panas2 dan lawan dengan teh o...........memang power.hehehe

 


2 ulasan:

  1. Mak Kak Lin Suka Sangat Masak Pengat2 Ni...Tapi Pengat Labu Dia Tak Pernah Buat....

    BalasPadam
  2. kak lin,saya tahu makan dan masak pengat nie pun sebab mak saya yg ajar ....try lah kak kalo nak tau sedap atau tak....

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails