27 Oktober 2010

KERUTUP DAGING ADABI

Assalammualaikum.....
Hari nie baru berkesempatan untuk update blog setelah bercuti balik Johor selama 5 hari ...Selama nie jugak bercuti memasak sebab balik umah mak,mak yang masak...hahaha.Teruk kan......biaselah,time balik umah mak kat Johor jer dapat merasa masakan mak,selalunya kalo diri ini tak masak,kedai jelah jawapnya...hehehe.Oleh kerana dalam esbok ada daging yang dah dibeli seminggu sebelum bercuti,so,Liza buat jelah apa yg ada berdasarkan bahan2 kat dapur nie....meh layan resepi yang Liza ikut kat belakang rempah "KERUTUP ADABI"  tu punye.Sempoi jer bahan2 yang digunakan,so memang mudah.................


KERUTUP DAGING ADABI





Bahan

400g daging
1 kotak santan1 peket kerisek- beli yg dah siap,senang (byk jual kat supermarkat)
1 peket rempah kerutup ADABI yg kecil
2 s/b gula merah
1 inci kulit kayu manis
3 s/b minyak
1 s/b asam jawa dibancuh dengan air
garam


Bahan kisar

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 s/b cili kisar/cili boh
air secukupnya untuk dikisar


Cara


  1. Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
  2. Bancuhkan bahan kisar dengan rempah kerutup.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis. Masukkan bahan   kisar yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik bau dan wangi.
  4. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.Perlahankan api.
  5. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula. Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato. (Tapi liza makan dgn nasi putih jer dan lawan dgn sambal goreng kentang)





Pastu lauk yang lain plak :



 


SAMBAL GORENG KENTANG




Bahan
8 biji kentang di kupas dan dipotong dadu- digoreng
5 ekor udang saiz sederhana
1 peket soo hon + tauhu pucuk
2 s/b cili kisar
1 biji bawang besar -dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
udang kering ditumbuk -ikut suka sebagai perencah dan perasa
garam dan gula secukup rasa

Cara
Tumiskan bawang besar,bawang putih ,cili kisar dan udang kering tumbuk hingga naik bau.Masukkan udang.Kacau sebati dan masukkan soo hoon dan tauhu pucuk.Akhir sekali baru masukkan kentang goreng .Perasakn dengan garam dan gula.






1 ulasan:

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails