START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

6 Julai 2011

MUFIN COKLAT



Assalammualaikum.............nie menu lagi satu yg Liza wat petang tadi.Skodeng resepi kat rumah Izah.Memang tiru sebijik2 dari bahan2nya cuma letak coklat rice je...hehehe.Tapi tulah kan,rupanya tak  sama dengan muffin yg di buat dan dimasak oleh pakar muffin.Sape lagi Pn Izah kite tulah.....Muffin Liza cam kerak bumi yang baru lepas gempa....tapi bile makan dan lihat bahagian dalamnya, memang lembut dan sedap masuk kat mulut.Cuma kat atasnya tu keras mungkin sebab gula yg cair dr coklat rice tu kot ....Thanks Izah,akak copy paste resepi Izah dan tepek kat sini.Akak memang suke tgok muffin Izah yg cantik mulus dan gebu2 tu,tapi tulah,mungkin tgn yg membuatnya nie memang tak semahir tangan Si Muffin Lover tu...hehehe.


 

MUFFIN COKLAT

Bahan 

1 cwn tepung
1/2 cwn serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk baking powder
1/2 sk serbuk nescafe
1 sb susu tepung
1/2 cwn gula
1/2 cwn minyak
1/2 cwn air panas
2 sb susu pekat
1/2 sk essence vanilla
2 biji telur
1 sb oren sunkist

Cara

Ayakkan semua bahan kering ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula.
Gaulkan sebati. Ketepikan.
Campurkan semua bahan basah ke dalam bekas kecuali air panas.
Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Gaul sebentar.
Kemudian tuang air panas.
Bakar pada suhu 180 C slama 25 minit






p/s:Izah lambat tepek petua buat muffin gebu tu,kalo akak ikut,mungkin bole segebu muffin Izah..





4 ulasan:

puteri ain berkata...

yummy .:)

izahdaut berkata...

Laaaa yeke kak berkerak... Canner leh mkan ke tu. Maaf la akk yee.. Mungkin jugak suhu tk sesuai kot. Tapi apa pun trimakasih sudi cube. Takpe kak caiyok2... Ada la pngalmanbaru kan. Hehe

Lizahanum berkata...

izah....sedap memang sedap,lembut dan gebu jer masuk kat mulut,cuma garing kat atas tu....akak telan gak sebab sedap wlpun rupanya cam kerak bumi....kuikuikui....

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

owh...adik liza yang rajin belajar n memasak....:)

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails