21 Disember 2010

BUBUR LAMBUK



Salam sume.............Moga anda sume sihat2 belaka hendaknya.Liza,alhamdulillah......Hari nie baru sempat nak tepek menu tertunggak semalam masa buke pose.Balik dr opis dlm kul 5 tu,sempat gak meninjau2 apa ada dlm peti ais tuk menu buke pose semalam.Sib baik adalah gak bahan2 yang di beli 2-3 hari sebelum tu...Menu simple jer cam menu bulan Ramadhan...BUBUR LAMBUK JOHOR STYLE......hehehe.Bubur Lambuk nielah yg selalu mak masak time dulu2,so sampai sekaranglah dah terbiasa.Tak taulah kalo Bubur Lambuk stail Johor ada versi yg lain...heehee...Jom layan resepi dari yg ado nie.....




BAHAN-BAHAN 


1 cawan beras
3 -4 cawan air (akan selalu ditambah cam masak bubur biasa)
2 biji bawang besar*ditumbuk
2 ulas bwg putih *ditumbuk
1 inci halia * ditumbuk
udang kering ikut suka *ditumbuk 
sedikit kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang* ditumbuk
1 mangkuk daging/ atau lebih -ikut selera masing masing (dihiris nipis)
2 sudu besar lada sulah
secekak sayur bayam - dipotong besar2
secekak sayur kangkung - dipotong besar2
1/2 cawan santan- Liza guna yg kotak je
segenggam kacang gajus yg dah goreng
bawang goreng tuk hiasan
garam dan gula secukup rasa
1 Sudu minyak untuk menumis




CARA-CARA



  1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yg telah ditumbuk
  2. Bila dah naik bau, masukkan lada sulah. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
  3. Masukkan pula daging, beras & air. Biarkan bubur merenih sehingga daging dah beras masak.
  4. Bila bubur dah masak..masukkan santan, rasa garam gula, & masak lagi sehingga mendidih.
  5. Masukkan pula sayur bayam dan kangkung.Serta kacang gajus.
  6. Hiaskan dengan bawang goreng 











Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails