START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

7 Oktober 2010

NASI LEMAK KUKUS

Salam....

Baru berkesempatan nak tepek menu pagi tadi merangkap tengahari....hehehe.Ngah boring2 takde keje nie,baik tepek apa yg patut kat blog nie......Oklah malas nak tulis panjang2,layan gambar dan resipi yang Liza ambil dr majalah mingguan wanita dulu2...(tak tahu tahun berapa punya sebab Liza suke gunting keratan resipi tu dan simpan dlm fail...hehehe).Sorri yer tuan empunya resipi nie....Pepun terima kasih sebab resipi nie akan jadi warisan turun termurun...hahaha.Jomzzzzzzzzz layan.

Nasi Lemak kukus yg sempoi jer.......huhuhu.

Bahan-bahan

2 cawan beras
1 biji pati santan
1helai daun pandan
Garam secukup rasa
Halia besar ibu jari dihiris


Cara-cara 

 1. Basuh dan rendam beras  lebih kurang 1-2 jam
 2. Air dididihkan dalam pengukus dan kukus beras selama 20 minit atau

     beras  menjadi separuh masak.
 3. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sehingga air
      rendaman itu menjadi sejuk.
 4. Gaul  beras bersama santan yang telah dicampur garam serta
      hirisan halia
 5. Biar seketika supaya santan menyerap masuk ke dalam beras.Buat 

      lubang di tengah2 nasi tu supaya masak sekata. Akhir sekali,  daun
      pandan hingga nasi masak, kelihatan berderai dan cantik.
 6. Hidangkan dengan sambal tumis ikan bilis, ikan goreng ,telur dan
      timun....(terpulang ikut citarasa masing2..)

Nasi Lemak Kukus bersama kawan-kawannya...hehehe





4 ulasan:

Kak Lin berkata...

Salam Liza...Teruja Tgk Sambalnya Tu...Warnanya Menarik...Nampak Sedap!

MysDear berkata...

Assalamualaikum ..

Mak aii...sedapnye nasik lemak kukus tu...hajat ati nk buat nasik lemak sendiri utk family weekend nnt, tp bekalan air plak tak de.Kene tangguh dlu la gamaknye..

♥LOVE2COOK♥ berkata...

WOW, sedapnye Nasi Lemak kukus!!! Dah teringin nak makan Nasi Lemak plak karang padahal almost every week I masak NL...hehehe! :D

Lizahanum berkata...

wsalam....

kak lin: kalo nak tau sedap,kena cuba..hehehe.tp Liza tak letak resepi sambal tu sebab,main agak2 jer masuk bhn2 tu,janji jadi sambal....

kakMysdear:jgn tak buat kak,sabtu dan ahad dah nak kunjung tiba dah...hehehe.

love:selalu memang Liza wat NL yg ditanak jer,sesekali nak cuba yg kukus plak....best rupanya...

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails