15 Mei 2011

KARI UDANG PETAI

KARI UDANG PETAI
 Menu tengahari nie..............

Liza masak ringkas jer.Nak jimat masa kat dapur,kira main agak2 jer dan campak2 ikut bahan yg ada...Jom layan gambar dan resepi sendiri...hehehe

Bahan-bahan:

400g udang saiz sederhana besar
50g petai yg dah dikopek-liza beli kat pasaraya
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris halus)
Kayu manis
Bunga lawang
2 sudu besar serbuk kari (kari udang/ketam ADABI)
2 sudu kecil serbuk cili
1 mangkuk kecil air asam jawa
1/2 cawan santan pekat
1-2 cawan air
Garam & gula secukup rasa


Cara-cara:

1) Panaskan minyak dan tumis kan bawang merah, bawang 
     putih, halia, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan serbuk kari, cili kisar dan tambahkan
    sedikit air.
3) Masukkan petai.Bila petai da agak2 masak, masukkan santan
    dan air. Dan juga udang anda.
4) Sentiasa kacau kuah kari supaya tidak pecah minyak.Bila
    dah menggelegak, matikan api.
5) Sedia untuk dihidang.







4 ulasan:

  1. Sodap eaaaa... dh lah kari udang lagi potai lak lagi...mintak semangkuk !!!

    BalasPadam
  2. wah memang menyelerakan...terliurnya...

    BalasPadam
  3. wah sedapnye lauk. ade petai kan. lagi la telan air liur. time kasih yer kak follow blog saya :)signature blog ni lawa..sukee :)

    BalasPadam
  4. eh betul ke kakak, sorry yer kalo salah panggil :)

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails