26 September 2010

TERUNG GORENG BERSAMBAL

Salam.....
N3 hari nie baru sempat tuk Liza masukkan  menu tengahari semalam...Takpelah,janji dapat masukkan menu2 yg sempat di masak....hahahaha.Jom layan gambo dan resepi yg tak seberapa nie..Menu orang malas...memang camnie...Main campak2 jer,itupun dah jadi...janji perut kenyang.



Bahan2:(sumber resipi :resipi mak...hehehe)
2 biji terung-ikut suke samada yg kecik atau yg sederhana besar
4 tangkai cili merah -dikisar
6 tangkai cili padi -dikisar
2 biji bawang merah- dikisar
2 ulas bawang putih-dikisar
2 - 3 sudu makan gula/secukup rasa
garam secukup rasa
setengah genggam udang kering


Dikisar:
Bawang merah,bawang putih ,cili merah dan cili padi serta udang kering dikisar  halus.


Cara-Cara:-


  1. Terung dibasuh dan belah 3. Goreng dalam minyak hingga  masak tapi  jangan sampai layu dan lembik.
  2. Angkat dan ketepikan. Kurangkan sedikit minyak dalam kuali jika terlalu banyak dan tumis bahan kisar 
  3. Kacau hingga masak dan naik minyak sikit. Masukkan  gula dan garam secukup rasa.
  4. Masak hingga pekat. Tutup api dan tuangkan ke atas terung yang telah di goreng tadi




1 ulasan:

  1. Salam....akak, rietta suka terung....pernah makan kat Ampang, dia xde sambal....sangat sedap...tp memang xtaw buat, klu akak ada resipi dia, akak share yea....thanks akak....

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails