13 Mac 2012

KRAKER LAPIS DAGING

Assalammualaikum dan slamat malam........

Dah lama tak nunjuk n3 masak memasak...So,oleh kerana rajin malam nie,menu makan malam yg sempat Liza buat seperti kat bawah yer....Ramai kengkawan blogger masakan dah banyak menayangkan kat blog masing2....Liza jer yg ketinggalan ketapi tuk tayangkan kat sini...huhuhu..Takpe,...........biar lambat asalkan selamat..(hahahaha,tak masuk/kena langsung utk n3 nie)

Jom layan gambar nie je yer...resepi seperti kat SINI, tapi Liza gantikan roti dengan biskut kraker cap ping pong.Resepi sempoi untuk orang tak rajin macam I...hehehe

Kalo nak tengok yg lagi best punya resipi,boleh tengok Norzailina Nordin.



Bahan-bahan :sumber resipi dari SINI

1 bungkus biskut krim kraker 
400 g daging kisar 
3 biji kentang-dipotong dadu kecil2
2 sb rempah kurma-bancuh dgn sedikit air
1 sb serbuk cili
1 biji bawang besar dicincang halus
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 tin susu cair
Keju mozarela -ikut suka nak letak kat atas biskut  -Liza tak letak sebab malas nak beli
3 sb minyak zaiton untuk menumis
Garam dan gula

Cara-cara:

Untuk inti: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan merah hingga naik bau.Masukkan rempah kurma dan serbuk cili.Kacau rata dan masukkan daging.Perasakan dengan garam dan gula.Masak hingga kering dan sejukkan.

Untuk roti lapis :  Biskut direndam sekejap dalam susu  cair ,susun biskut  di bahagian dasar loyang hingga tiada ruang kosong.Taburkan inti daging di atasnya .Buat lapisan seperti kaedah tadi hingga abis semua bahan-bahan tadi.Bakar dalam oven selama 45 minit atau sehingga masak.Hidangkan dengan sos yg anda suka.Makan gitu saje pun sodap.....





Sebelum di bakar dalam oven


Ngah membakar diri...............




4 ulasan:

  1. selamat pagi..

    aduiii laparnya perut...sedapnya..pagi2 ni kalau perkena mmg best apatah lagi tgh2 hujan renyai2 ni..

    BalasPadam
  2. cam sedap jew...bleh buat hidangan hujung minggu nieh....

    BalasPadam
  3. Ooohh.. Mcm ini pun ada ye. Makin banyak resepi2 yg gunakan biskut. Heheh. Kalau saya buat, saya rasa nak gantikan cream cracker dgn biskut jagung. Saje nak ada rasa manis2 skit.

    BalasPadam
  4. baru hari tau bole guna biskut.Best utk dicuba ni

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails