Liza wat tart gulung dan juga....................
tart nenas guna acuan pie.....senang sebab cepat habis membuatnya...hehehe
n3 untuk menu yg dibuat petang tadi dan siap di bakar kul 9 mlm tadi...........so,sebelum nak tido nie,masukkan dulu gambar tart nenas nie.Bukan hari raya saje kite bole buat dan makan tart nenas nie...hehehe,memandangkan tekak nie dah teringin mau makan tart buatan tangan sendiri,so petang tadi watlah tart nenas nie sensorang...huhuhu.Pepun,dah banyak masuk kat tekak nie.....makan panas2 lepas kuar oven,memang sodap......
Sebelum masuk oven
Liza ikut resepi dari Kak Hanieliza. Jom layan resepinya dan gambar yer........
Bahan :
250 gm butter cup
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem Nenas..
Liza beli jer kat kedai bakery punya...hehehe.sonang. atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning
Cara.
1. Gaulkan butter dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan. Kepalkan jem nenas dan letakkan jem nenas diatas adunan dan gulungkan.
6. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
7. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
8. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit. 9. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
kuih raye.... ;)
BalasPadamadeh sedapnya...kuih feberet nie
BalasPadamAssalamualaikum....
BalasPadamNk tnye,kalau buat tart nanas pandan tu kene letak esen vanila n perisa pandan sekali ke atau perisa pandan saje n berapa sukatannye? Mohon balas, terima kasih...