Satu lagi menu tuk buke pose tadi,Liza masak Mee Kari yang paling sempoi...Maklumlah,orang yg memasaknya pun simple dan sempoi...main campak2 jer,janji menjadi dan sodap di makan...hehehe.
Oklah,jom layan resipi dan gambar Mee Kari yang sempoi nie............Malas nak tulis panjang-panjang,takde idea..............
Mee Kari ku yang sempoi.............huhuhu
Bahan-bahan:
300g mee kuning
Fish cake
Fish ball
Taugeh
1 ikat Sawi
Kobis
1 biji bawang meah besar
3 ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari
3 sudu besar serbuk kari daging/ayam
1 kotak santan
Garam
2 sudu besar cili serbuk
2 ketul ayam dipotong sederhan kecil
Cara-cara:
- Potong fish ball dan fish cake
- Kobis di potong halus dan potong sawi, asingkan batang sawi ke dalam bekas kobis dan daunnya ke bekas yang lain.
- Hiris bawang merah, bawang putih dan halia
- Bancuh serbuk kari dengan menggunakan air
- Kemudian tumis bawang merah, bawang putih,halia dan cili serbuk serta serbuk kari yg telah dibancuh dgn air.
- Masukkan ayam, fish ball,fish cake dan masukkan santan selepas itu, biarkan kuah itu mendidih, kemudian masukkan kobis dan batang sawi.
- Tambah garam secukup rasa,taugeh dan daun sawi ke dalam periuk.
- Biarkan kuah mendidih untuk sementara dan tutup api selepas tu.
- Celurkan mee kuning dengan menggunakan air panas, jangan biarkan ianya terlalu kembang, kerana nanti kurang lazat…hehehe.
- Pastu hidangkan untuk di makan.
Nielah bahan2 yang digunakan tuk mee kari....nampak sempoi kan....
dan hasilnya
Shoot dari pandangan atas
slm liza....sempoi2 pun mee tu nmpk sedap,my feberet hi..hi
BalasPadamsalam liza...sempoi ke tuh mee kari nyer?banyak btl bijihnyer...lenda pun aritu buat kuew tiaw kari tapi lum post pun N3.hihihihi
BalasPadamwsalam....
BalasPadamida : itu jelah menu yg sempat buat ikut bahan yg ada dlm esbok....sbb tu sempoi...hehehe
lenda : kalo tgok dan chek kat blog kengkawan lain terutama Mat Gebu,mee kari dia byk tul bahannya,nie kira yg Liza punya nie setakat guna ayam dan fish balll jer....hehehe