10 Julai 2010

BEGEDIL AYAM DISALUT OAT

Assalammualaikum.................
Rasanya baru hari nie berkesempatan nak tepek gambar dan resipi yang liza buat......Bedegil ayam nie dah lama buat,kalo tak silap 2 minggu lepas sebelum gi berkursus pada 28 Jun - 2 Julai tempohari...Lepas jer balik dari berkursus,mood dan semangat memasak memang hilang sama sekali...(hehehe..nak cover dr dikatakan malas...).Oklah,meh kite layan gambo dan resepi begedil nie......sape2 yg tak suke nak jadi DEGIL,tak yahlah cuba resepi begedil nie......hahahahaha.

BEGEDIL ? BEDEGIL?..........Hehehe...mana satu pilihan hati......


Begedil yang dibuat untuk memenuhi selera empunya diri dan dikongsi bersama orang2 yang suka makan.....hahahaha.


                           

Boleh dimakan begitu saje..............atau kalo lagi rajin,buatlah mee hoon sup...lagi best makan dgn begedil nie.........


Bahan-Bahan:


5 biji kentang sederhana besar (saya tak buang kulit-direbus sampai empuk)
¼ kg daging ayam cincang
Lada sulah (secukup rasa)
Garam (secukup rasa)
1 genggam bawang goreng
1 genggam daun bawang
1 biji telur (dipukul )
2 cawan quaker oat
Minyak masak (menggoreng)


Cara:


  1. Kentang di rebus bersama kulit sampai empuk. Kemudian kupas kulit kentang dan dilenyek hingga lumat.
  2. Masukkan pula daging ayam cincang ke dalam adunan kentang tadi beserta garam,bawang goreng,daun bawang dan lada sulah.
  3.  Gaulkan adunan tadi sehingga rata dan kepalkan bulat dan leper.
  4. Utk mengelakkan adunan tadi pecah semasa menggoreng, sebaik-baiknya celupkan kepalan tadi ke dalam telur dan digolekkan dalam salutan oat.Goreng sehingga masak dan garing.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails