Oklah,tengahari tadi aku masak yang sempoi jer,walaupun sempoi dan nampak sangat orang yang masaknya memang malas,tapi gerenti....boleh tahan sedap gak...hahahaha.Puji diri sendiri sebab tekak sendiri yang rasa.......hehehehe.
Oklah....hari nie,teringin sangat nak makan sotong sumbat dengan pulut,jadi aku carilah resepi yang ada dan tokok tambah dengan rempah ratus yang ada kat umah nie...Mana yang ada,aku gunakan.Maklumlah,masakan orang malas....hehehehe.
SOTONG SUMBAT
BAHAN-BAHAN
5 ekor sotong sederhana besar- cuci bersih dan ditoskan
2 biji bawang besar - diracik halus
4 ulas bawang putih- diracik halus
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk cili
1 ulas halia sebesar ibu jari- diracik halus
Bahan tumis - bunga lawang,cengkih dan kayu manis
1 btg lobak putih- dipotong dadu
2 genggam beras pulut-dibasuh and ditoskan,gaul dgn secubit garam
1 cawan air
1 cawan santan pekat
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
- Sotong yang telah di bersihkan,disumbat dengan beras pulut - biar sotong nampak separuh padat sebab bila dimasak,pulut akan kembang.(Di cucuk dengan batang lidi untuk mengelakkan beras pulut terkeluar dari sotong)
- Tumiskan bahan tumis hingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili hingga garing.
- Masukkan bawang besar,bawang putih, halia dan secawan air dalam bahan yang telah ditumis tadi.
- Masuk sotong yang telah disumbat denga beras pulut.Biarkan hingga sotong masak dan isi beras pulut masak.(Sotong nampak padat bila beras pulut dah betul2 masak)
- Akhir sekali,masukkan lobak putih yang telah dipotong dadu diikut secawan santan pekat.Masukkan garam secukup rasa bersama gula.
- Biarkan hingga mendidih dan tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila komen kat sini;: