Hari nie baru berkesempatan nak tepek resepi nie dalam n3 kali nie....masak pada hari minggu hari tu tuk mkn tengahari...huhuhu.Baru sempat nak tepek kat sini.......
Lemak rebung bersama udang
LEMAK REBUNG DENGAN UDANG
Bahan-bahan
300 g rebung
10 tangkai cili kering -dikisar
10 biji cili padi - dikisar
1 sm kunyit hidup-dikisar
250 g udang
2 batang serai
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 cawan santan pekat -Liza guna 1 kotak santan
Cara:
Rebung dibersihkan dan direbus sekejap. Toskan. Masukkan bahan yang dikisar, santan dan serai ke dalam periuk. Kemudian masukkan rebung,udang, garam serta gula dan masak lagi hingga keluar minyak.
#Pastu lauk nie dimakan bersama..........
Ikan kembung goreng kerutup
IKAN GORENG KERUTUP
Bahan-bahan
3 ekor ikan kembong sederhana besar ( dilumur dengan garam kunyit dan digoreng ikut citarasa)
2 senduk cili kering dikisar
3 biji cili merah *
5 biji bawang merah *
3 biji bawang putih *
2-3 biji buah keras *
1 inci lengkuas *
1 inci halia *
2 batang serai dititik
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Kisar bersama bahan bertanda * dengan air asam jawa.
Tumis cili kering kisar hingga terbit minyak, masukkan bahan-bahan kisar dan gaul sebati. Tumis lagi hingga garing.
Masukkan serai yang dititik dan hirisan daun limau purut. Gaul sebati hingga berbau wangi.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Bila bahan tumisan sudah mesra, masukkan pula ikan yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan biarkan di atas api seketika.
Alhamdulillah, siap dan boleh dihidangkan dengan nasi panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila komen kat sini;: