Haaa.....hari tu masa gi umah adik kat Melaka,dia bawaklah gi makan kat kedai ikan bakar.Pastu kat kedai tu adalah jual jelly kelapa malam2,masa Liza pekena satu jelly kelapa tu time makan2 dengan ikan bakar,pergggh memang sodap lagi2 time cuaca yg takde angin dan panas jer......So,bila balik sini semula dengan makayah sekali,semalam pi cari 3 biji kelapa muda untuk buat JELLY KELAPA tu....Liza main taram hentam je buat jelly kelapa nie...anggap cam buat agar2 biasa cuma masukkan air kelapa tu dan isi2 nya....Dan alhamdulillah,jadik gak.Bile dah masukkan dlm esbok dan makan masa sejuk2,pergggggggggghhhh maunya 3 cawan sekali makan...hahahaha.So,meh layan resepi yg Liza hentam buatnya.....kira tibai je,jadik tak jadik,lain kira...dan tapi memang jadik......hahahaha
Nilah rupanya jelly kelapa yang dah siap nak masukkan dlm esbok.
Shoot dekat....hehehe..nampak jelas isi kelapa tu......
Masa untuk makan bila dah sejuk....nyaman tekak...hahahaha(gelak jahat)
Bahan-bahan
1 paket agar2 serbuk (20gm)
3 liter air ~ Liza guna air dr 3 biji kelapa muda + air biasa(kalo air kelapa tak cukup)
isi kelapa muda ~ korek isi kelapa tu guna sudu
6 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
1 helai daun pandan
Cara-cara
- Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
- Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
- Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
- Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
terima kasih follow blog saye!
BalasPadamsaye org johor kawen dgn orang perlis, mmg banyak pokok kelapa, dan first time makan jelly kelapa, terus jatuh cinta sbb sedap....nyam2....
tullah zaza...saya dok penang baru jumpe jelly kelapa nie...masa kt johor dulu,tak penah jumpe......memang sedap kan.hehehe
BalasPadamhe2..best jeli kelapa ni..biasa jgk wt..time bln pose dlu..best =]
BalasPadam