22 Mei 2018

UDANG SWEET SOUR--->#RAMADHAN KE 5 #


Assalammualaikum wbt..

Ketemu lagi kita di hari ke 6 Ramadhan..Semoga berat anda semua makin turun..hehehe.6 hari posa ni,berat I turunlah jugak,2 kg....yahoooooo.......Yang penting,makan masakan sendiri.Jangan jejakkan kaki ke basar ramadhan,nanti semua mau di beli.....πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ.Lagi satu,jangan minum air manis.Sebab Liza dah 5 bulan tak minum air manis(adalah cheat jugak minum air manis,teh o gula perang dan air buah),itu satu kelebihan lah jugak berat berkurang.Makan nasi still makan,beras perang@ basmathi---->yang penting,hanya sepenumbuk/segenggam tangan sendiri......Kuih muih makan 2 ketul kalau teringin bebenor..hahaha.


Dapur induksi ni memudahkan proses memasak walaupun Liza sampai di rumah pukul 5.45pm.Walaupun waktu bekerja dari 8.00am -4.30pm,tapi sebab Liza masuk office lewat,makanya,pulanglah lewat kan.
Berjasa sungguh dapur induksi Philip tu tau...Memudahkan kerja memasak dan yang penting bil elektrik setiap bulan tak tinggi mana.Tak pernah mencecahkan RM80 walaupun 100% penggunaan peralatan elektrik termasuk aircond kat rumah ni.Mungkin sebab penghuninya hanya berdua sahaja kot....sebulan sekali baru mak ayah dan adik beradik bertandang ke rumah.
Cerita  mengapa Liza terpaksa guna Induksi ni, boleh tengok kat post ni----->POBIA PUNYA  PASAL ......😊😊😊

Menu simple untuk kami berdua.Yang penting kenyang dan menyihatkan sebab masak sendiri . Pernah 2 tahun lepas beli makanan kat bazar ramadhan,kena food poisoning...memang serik sangat2...3 -4 hari demam dan perut sakit sgt2 .


Sekarang dah hampir 3 tahun tak jejak kaki ke bazar ramadhan kalau musim puasa sebab dah serik.Biarlah masak sesimple mana,janji kita tau cara kita masak kat rumah,bersih.No gula,no perasa ajinomoto,less salt,dan yg penting guna minyak zaitun kalo nak tumis2 bahan.Goreng ayam ikan guna air fryer....

Oklah,malas nak celoteh panjang2..cukup sampai sini dulu.
Nah resepi Udang Sweet Sour sempoi.

UDANG SWEET SOUR 
10-13 ekor udang putih saiz sederhana--buang kepala dan dibersihakan
*1 bj bawang holland-potong dadu
*2 ulas bwg putih-hiris halus
*2 biji lada merah-hiris halus
*Separuh lada benggala hijau,merah & kuning - potong dadu
Gula perang- secukup rasA
1 sb cili sos +1 sb tomato sos +100ml air masak
2 ketul nenas-potong dadu
10ml minyak zaitun untuk menumis

Cara-cara:
Tumiskan bahan-bahan yang bertanda * dengan minyak zaitun dalam kuali nonstik.Kacau hingga naik bauk.Masukkan nenas,perasakan dengan sos cili,sos tomato dan perasa dengan gula perang.Liza tak letak garam sebab sos cili dan tomato tu kiranya dah ada garam tersembunyi..hahaha.Mau rasa manis2 tu,Liza letak gula perang secukup rasa.Akhir sekali baru masukkan udang.Gaul rata hingga sebati .Jangan masak udang lama2,nanti keras.Agak2 nampak udang dah masak,offkan dapur induksi.


Sekian.........





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen kat sini;: