15 Oktober 2010

KUIH NAGASARI

Salam pagi Jumaat sume....

Semalam,Liza sempat wat kuih nagasari untuk berbuka.Tapi memandangkan kekenyangan makan Makaroni Goreng semalam,dan malas nak wat n3 utk kuih nagasari nie semalam,so Liza tepeklah pagi nie.Lagipun,kuih nie di makan tuk bespes gak pagi nie....hehehehe.Jom layan resepi dan gambar yer.Reasepi nie Liza minta dr mak.Siap tepon lagi...heheheh.Pepun,dia kata,tepung yg nak wat nagasari nie,cam yang nak wat bubur som2 tu....Oklah,tgok jelah respinya yer.......

Bungkusan pertama nampak cantek............


Bungkusan kedua pun nampak cantek.............


Dan bungkusan ketiga nampak "sememeh"
......ermm,tapi yg nie Liza lagi suke


KUIH NAGASARI

Bahan-bahan:

1½ cawan  tepung beras
2½ cawan santan pekat + 2 cawan air
½ cawan  gula pasir
1 helai daun pandan disimpul
1 sudu teh garam
pisang montel secukupnya (belah dua)- apa2 pisang pun bole
daun pisang secukupnya- dilayurkan terlebih dulu




Cara:


  1. Satukan tepung beras, santan, gula, garam dan daun pandan di dalam periuk.
  2. Kacau di atas api yg sederhana selama kira-kira 20 minit sehingga adunan pekat dan masak.(mcm masak bubur som2 tu)
  3. Bubuh 2 sudu makan adunan di atas daun pisang yg telah dilayurkan dan tekankan sekeping pisang keatasnya. Bubuh lagi 1-2 sudu makan adunan diatasnya bg menutupi pisang tersebut lalu bungkuslah dgn rapi.
  4. Kukus hingga masak selama kira-kira 30 minit.

Masa mengukus di atas dapur (saje nak tunjuk periuk tu...hahahah)


    Selepas kuar dari periuk kukus.......menanti masa tuk di makan





     

    1 ulasan:

    1. ambil resipi lisa nak buat...insyallah..tq for sharing

      BalasPadam

    Sila komen kat sini;: