Assalammualaikum........
Menu berbuka pose hari nie.....hidangan beriani kambing yang di makan bersama nasi hujan panas.
BERIANI KAMBING
Bahan-bahan:
(sumber : Rasa.com.my)
1 kg daging kambing
250gm bawang besar | dimayang
250gm rempah beriani
100gm rempah tumis
150gm gula Melaka
100gm daun ketumbar
100gm daun pudina
300ml minyak sapi
250ml madu
250ml puri tomato
250ml sos tomato
250ml sos cili
175ml susu cairGaram secukup rasa
Bahan kisar:
200gm bawang merah
150gm bawang putih
150gm halia
100gm kunyit hidup
100gm buah keras
150gm cili merah
150gm cili hijau
4 batang seraiCara memasak
1. Pijarkan minyak sapi di dalam periuk dan tumiskan bawang besar serta bahan kisar sehingga garing.
2. Kemudian masukkan rempah beriani dan rempah tumis. Kacau rata sehingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan daging kambing dan gaul sebati.
4. Masukkan pula puri tomato, sos tomato, sos cili, madu, gula Melaka dan susu cair. Didihkan. Tambahkan sedikit air jika perlu.
5. Akhir sekali, perasakan secukupnya dan apabila kuah hampir kering, taburkan daun pudina dan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.
Pastu makan dengan nasi hujan panas dan acar nenas................................
Nasi hujan panas yang terlebih letak warna merah.........
Jadi merah membara....hehehe.Pastu guna beras Taj mahal sebab beras basmathi habis plak,tapi sedap gak guna beras ni....
Beriani kambing dan rakan2...................
NASI HUJAN PANAS
Bahan-bahan:
2 cwn beras basmathi -Liza guna beras Taj mahal1/2 cawan susu cair
2 cwn air
2 ketul kiub ayam
2 helai daun pandan
Pewarna merah dan hijau
secukupnya
Bahan tumis:1cm halia
2 ulas bawang putih
½ biji bawang besar
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan hias:Bawang goreng secukupnya
Kismis secukupnya
Cara memasak:1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang.
3. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air dan susu cair, kiub ayam dan daun pandan. Masukkan nasi dan tanak sehingga masak.
6. Bila nasi kering, letakkan 1 hingga 2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau di tempat yang berasingan. Bila sudah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
2 ketul kiub ayam
2 helai daun pandan
Pewarna merah dan hijau
secukupnya
Bahan tumis:1cm halia
2 ulas bawang putih
½ biji bawang besar
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan hias:Bawang goreng secukupnya
Kismis secukupnya
Cara memasak:1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang.
3. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air dan susu cair, kiub ayam dan daun pandan. Masukkan nasi dan tanak sehingga masak.
6. Bila nasi kering, letakkan 1 hingga 2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau di tempat yang berasingan. Bila sudah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
Acar timun nenas
sedapnyerr!! tadi I ate nasi briyani gam!!
BalasPadamtp beli la... resepi... tataw...
huhuhuhuhu
Perghhh sedapppnyaaa tu ...
BalasPadamPS:
Gerai Pak Mat Kerang tu kat Pekan Lama, kat Pasar Lama .... belakang RHB ... tau dak?
hehe~ kak samela kite. sy pon msk nasi ujan panas smlm n kari daging. tp nasi ujan pns sy kaler ijau jer
BalasPadamsedapnyer..... wow, makan nie mesti x bgn dh... hehehe
BalasPadamthanx cz 4lo me....