17 Mei 2011

PUTU MAYAM




Assalammualaikum dan salam sejahtera di hari cuti 
wesak ini....

Pagi tadi Liza cuba buat try test putu mayam hasil dr tangan sendirik...hehehe.Ikut resepi dari buku masakan IndiaMamak...senang jer bahan2nya...selama nie beli dari gerai mamak dan kat pasar2 malam jer.So,kerana nak uji bakat sendiri...manalah tau(kot2 satu hari diberhentikan keje,at least ada gak bakat nak beniaga putu mayam nie...hahahaha).

Siap beli lagi acuan pelbagai guna yg bole wat 
maruku sekali tu seperti kat bawah nie......



Acuan yg di beli semata2 nak cuba buat putu mayam sendiri...hehehe







BAHAN-BAHAN:

500g tepung beras

1 liter air

100 gram kelapa parut

100 gram gula merah
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1 liter air yg telah didih di campurkan dengan garam dan tuang ke dalam tepung beras. Gaul sehingga sebati.
Perapkan adunan selama 2 jam.
Panaskan pengukus.
Masukkan adunan tepung beras ke dalam acuan seperti di atas tu.Guna bahagian yg lubang2 kecil. Tekan ke dalam pengukus. Kukus selam 5 minit.
Setelah masak, hidangkan bersama gula merah dan kelapa yang 
digaul dengan garam.





Adunan tepung beras yang dah dibancuh dengan air panas dan garam.Pastu perap dalam 2 jam....



Ni Liza cuba try test dulu kat dalam dulang sebelum betul2 di tekan ke dalam pengukus.....


Pastu makan panas2....perggghhh.Nak tau, cuba sendirik.....

Daaaaa..........


12 ulasan:

  1. Salam kak liza,
    Terer la kak liza buat putu mayam. Saya teringat mama saya dulu2 pun ada buat gak. makan ngan serawa telur. Fuh... panas2 memang sedap!

    BalasPadam
  2. rajinyee..mesti sedapkan...
    buat sendiri mmg puas hatikan...

    boleh ler try buat mcm ni...sebab anak2 pun suku makan

    BalasPadam
  3. Dulu kecik2 selalu dengar bunyi hon mamak jual putu ni.. berebut2 kwn2 beli tapi tulah x kena dgn tekak sy sampailah sekarg.... tgk org mkn mcm sedap... satu hari nk cuba lak wat sendiri mcm ni.

    BalasPadam
  4. wsalam...

    indah : terer tak lah terer...tp nak menguji bakat yg terpendam nie...hehehe...
    makan panas2,memang sedap sangat...2-3 keping sekali ngap jer..


    ainnoraini : buat sendiri memang puas hati sbb tgn sendiri yg menguli...hehehe.puas hati..

    BalasPadam
  5. Sy mintak pinjam gambar untuk buat N3 ni ...tlg halalkan ya...>>>>

    http://ummi-ieraakmal.blogspot.com/2011/05/segala-jenis-putu-susah-betul-nak-masuk.html

    BalasPadam
  6. Wah!...rajinnya Liza buat putu mayam sendiri...:)

    BalasPadam
  7. Dah lama dah tak mkn putu mayam.. Sy pn suka mkn ngn serawa telur.. Selalu beli kat pasar mlm je.. Tp yg at sendiri mesti lagi pantap kan.. Nnti ada masa nk try buat jugak la.. :D

    BalasPadam
  8. firsttime makan kat kl...
    sedap juga erk...^^

    BalasPadam
  9. akak suka sangat putu mayam.
    Ada satu restoran mamak dekat rumah akak tu ada jual,tapi waktu pagi je.

    BalasPadam
  10. X boleh jadi nih.. nk kena p cari acuan la..
    nk try buat sendiri gak sbb kat sabah susah nk ada..
    blk penang ja mkn puas2..

    BalasPadam
  11. Salam kak
    Mna nk dptkn acuan mcm tu kak?

    BalasPadam
  12. Nak cari mana acuan ni? Nak sangatlah

    BalasPadam

Sila komen kat sini;: