Ermmm...
Yang nie pun menu buke pose semalam,tapi ada lebih dalam 3 ketui,so wat tuk bekpes pagi nie....huhuhu.Jom tengok resepi dan layan gambo yer...Resipi yang mudah dan senang tuk buat,janji kena ada pastry jenama "kawan" yang memang sentiasa ada dlm esbok Liza.
Bahan-bahan
Bahan pastry:
Liza beli yg jenama KAWAN
Bahan Inti Tuna:
1 tin tuna-Liza guna ayam brand yg dah siap hancur dgn mayonis
1 biji bawang besar-potong dadu
2 biji kentang dipotong kecil-wat cam inti karipap
2 ulas bawang putih-cincang halus
2 sudu besar cili kisar- Liza suka pedas
1 biji limau kasturi-amik jus utk dimasukkan dlm tuna
1/2 camca besar mentega-utk menumis
Secubit garam dan gula
Mozarella keju utk hiasan atas tuna
Cara-cara:
Untuk inti :
- Panaskan mentega dalam kuali,tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum.Masukkan kentang.Masak ampai kentang kelihatan kuning keperangan.
- Masukkan cili kisar dan tambah ikan tuna, garam dan gula, kacau rata. Tuang sedikit air dan perahan jus limau tadi.
- Kacau dan masak hingga kering dan matikan api. Sejukkan inti sebelum digunakan.
Untuk pastry :Lihat gambar di bawah yer...hehehe(sebenarnya malas,main letak je dlm acuan mufin,jadilah bentuk cam mangkuk)
Sebelum di letak inti....
Errrmmm....siap dibakar dan baru kuar oven
perghh..tuna..i like..ape kata akak wat untuk tuhpai 1 ,n siap pos kan..duit pos akak tanggungkan untuk paii..haha
BalasPadamsedapnya..nk try gak la nti..
BalasPadamwahhh!!! sgt mengiurkan laa... nk satu!! hihi
BalasPadam