16 Oktober 2010

PENGAT PISANG

Ermmm...
Nie plak dibuat tuk hidangan minum petang.....Pisang yang dibeli masa wat nagasari tu still ada lebih,so apalagi,Liza wat Pengat Pisang lah plak.Jom layan gambo dan resepi yang ado nie yer.......huhuhu.




Oleh kerana "syiok sangat" menonton tv dan lupa ada masak pengat kat dapur,pisangnya nampak lembik sebab terlalu lama nak tutup api gas...huhuhu.Sib baik ok dan bole dimakan...hahahha.


Bahan - Bahan:

5 - 7 biji pisang - di buang kulit, dihiris serong
Segenggam biji sagu saiz besar - di basuh dan dituskan
3 - 4 sudu besar gula merah
1 kotak santan pekat
2 - 3 sudu besar gula pasir -ikut suka samada nak manis atau tak
Garam secukupnya-untuk wat rasa lemak
Sehelai daun pandan - diikat.


Cara
  1. Santan di masak bersama air secukup nya. Masukkan daun pandan dan gula melaka, kacau sehingga gula larut.Masukkan sagu yang di tuskan tadi. Kacau lagi.
  2. Setelah sagu agak kembang, masukkan pisang yang sudah di hiris. (jgn masuk pisang terlalu awal,nanti  hancur dan lembik sangat.)
  3. Letak gula secukup rasadan  garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.
  4. Setelah kuah pengat  agak pekat, dan sagu kembang sepenuhnya (tak ada yang masih putih) - angkat dan hidangkan panas.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen kat sini;: