START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

11 Mei 2015

BALI ------>>>>HONEYMOON 2015 ...PART 1


Lama tak update kat sini setelah seminggu bercuti-cuti over the sea...hehehe

Sempena my wedding anniversary pada 2 Mei hari tu, we all celebrate di Bali dari 5-8 Mei...kiranya cuti panjang,bermula cuti hari buruh dan cuti wesak.....Cuti hari buruh dan wesak,we all dok umah jer sebab nak bagi duit tu habis kat Bali...so ..percutian 4 hari 3 malam walaupun sekejap,tapi rasa berbaloi-baloi.



4 Mei tu,we all check in kat Tunehotel KLIA2 sebab nak parking kete kat situ sekali,jadinya, bagi familiarkan tempat KLIA2 tu (first time jejakkan kaki kat situ, jadi..taknak macam org jakun...we all holiday kat situ dulu...hahahaha..sebab senang. esoknya tak yah terhegek2 cari kat mana terminal yg sepatutnya nak check in lah,drop bag lah...)


Di satu sudut yg tersorok di hotel Tunehotel nie...kat sini ada disediakan komputer untuk pengunjung melayari internet...

Kat situ,kami pusing2 Gateway KLIA2 jer...syokk sangat sebab selain terminal flight tambang murah ,ia juga di bina ala2 MALL..memang tempat membeli belah...dok pusing2 situ, pi makan dan tengok2 apa yg patut .Taklah esoknya nanti tercari2 kat mana nak check in dan berlepas kat terminal mana......(tapi kan...dari balai berlepas selepas kaunter immigration,nak sampai ke terminal untuk berlepas,fuhhhh...memang jauh gaklah berjalan...lebih kurang dalam 20-25 minit untuk sampai ker gate balai berlepas yg diperuntukkan.....dalam tu,sempat lagi cuci2 mata.....memang syokk sgt...tak terasa penat pun sebab macam2 ada....hahaha



Time nak berlepas ke Bali pada 5 Mei....ramai pelancong mat salleh dalam flight ke Bali tu..Orang Malaysia boleh dikira dengan jari..mungkin bukan waktu cuti yg sesuai untuk bercuti..tapi bagi pasangan2 sehati sejiwa,(bukan I yer,tapi pasangan2 muda mudi yg baru berkahwin sebab inai masih merah di jari),so...cuti panjang hari buruh dan wesak di sambung terus untuk bersuka ria di negara orang....


Pemandangan dari dalam flight dengan ketinggian beberapa ribu kaki......subhanallah,memang cantik bumi cipataan Allah ni...terasa kerdil diri ini....





Sampai di hotel Rhadana ,Kuta Bali...dekat kul 6.40pm sebab flight kami kul 3.30 pm....So,aktiviti hari tu hanya makan malam dan tido..sebab penat...

************************************************
6 MEI 2015 - first day tour around BALI

Breakfast awal pagi pukul 7.30 am di Hotel Rhadana,Kuta Bali...Hotel yg strategik di tengah2 bandar Kuta...dengan airport dalam 10 minit perjalanan dengan kereta .Yang paling penting,hotel ni ada kelulusan HALAL indonesia..jadinya, itu sebab we all tak ragu2 nak menetap kat sini....dengan sewanya dalam 1,321, 999 JUTA RUPIAH  4 hari 3 malam (RM362 including breakfast)..oklah tu,macam percutian di hotel2 3 bintang di KL.... 

 Budget yang diperuntukan untuk shoping beli ole-ole sebanyak 1.9juta rupiah(RM520- tu untuk Liza jer..) Mr Hbby pun sama peruntukkan...dia tak beli ole-ole,tapi tk bayar supir dan makan kami kat sana.....bila dikira2, semua percutian budget kami berdua di BALI adalah sebanyak RM 2 ribu( tiket Airasia pergi balik 2 orang dan penginapan + supir+ duit utk ole2).Sungguh budget .Oklah tu...tabungan setahun lebih...Beli tiket pun dari Mei tahun lepas ............hahahaha


Sebelum bergerak ke destinasi yg nak dituju, isi perut dulu kat hotel.Makan sampai kenyang sebab makan tengahari nanti ,supir akan bawak tempat yg halal.


 Mee goreng Rhadana



Nasi goreng Rhadana

Lepas mengisi perut..makan kenyang2....supir yg telah kami booking melalui email dan wassap...dah tunggu di kereta Avanza kul 8.30 am....Nak bertolak ke KINTAMANI,TEGALLALANG...dan tempat2 yg sehaluan....
Kami ambil supir Yanto yg diperkenalkan kawan2 yg pernah pergi dah jugak rakan2 blogger yg pernah kesana..



Encik Hbby bersama supir Robbi.....I dok belakang,jadi tuan dan tukang snap gambar...hehehe

  
Tugu dan patung2 ukiran yg banyak di tengah2 jalan dan tepi2 sepanjang perjalanan nak ke Kintamani dan Tegallalang...


*******Batik Galleri*******



Destinasi pertama, we all singgah kat pusat buat Batik dan kain tenunan.
Galeri batik yg menjual cenderahati pelbagai jenis dengan motif batik Bali Indonesia.....cantik dan rambang mata...tapi tak beli banyak pun..Beli 1 jer tuk diri sendiri sebab harganya boleh tahan mahal..Kata supir, ada tempat souvenir yg bole beli lagi murah......





Beli nie satu jer...itupun sebab takmo nampak cam sengkek sebab tak beli apa2...hahaha..at least,adalah rezeki galeri batik tu...

Janji adalah beli satu ole-olenya..35ribu rupiah---->lebih kurang RM9.50....



Pastu jalan lagi...di bawak supir............







*******Rice Terrace,Tegallalang*******




Sampai di Rice Terrace ,Tegallalang....Mr Hbby cakap,bole kuarkan pic nie..tapi tutup mukanya...bagi low profile..biar semua org tak tahu..hanya kawan2 terdekt dan adik beradik jer yg tahu mcmne muke we all...hahahaha..




Pemandangan kawasan padi bukit yg sangat cantik....ramai pelancong mat salleh turun bawah tu dan panjat terrace padi tu..tapi sebab we all malas nak berpenat lelah nak panjat semula ke atas nie,we all snap pic dari atas jelah...


 Mr Hbby dah turun bawah...tapi dia tak teruskan niat utk turun lagi sebab dia kata penat nanti nak panjat balik naik atas nie...kekeke..Tau pun,diri tak fit....I memang sedar diri, sebab tu takmo turun sebab I pun tak fit....hehehe





 Unik dan beza dari tempat2 lain.......




Cenderahati2 yg banyak dijual di kiri kanan jalan sepanjang Rice Terrace ,Tegallalang nie...cantik2, tapi we all tak beli pun...nak spend beli souvenir yg lagi murah di tempat yg akan di bawak oleh supir nanti...





*******Manik Albian,******

********Ladang Kopi Luwak*******





Dari Rice Terrace, we all di bawa plak oleh supir ke Manik Albian nie..untuk tengok kopi luwak terhasil..




Biji Kopi yg bersalut dengan najis musang...sebab tu di namakan kopi luwak.....hehehe


 Biji kopi yang telah di bersihkan dengan menggunakan air dan di keringkan...makanya,najis musang liar dah bersih dan tak bersalut lagi.......






Proses biji kopi di buat secara manual....keringkan dan di sangan biji kopi tu...pastu di tumbuk halus dan ditapis.......

bersambung....................

chow dulu...ada keje yg nak di buat.....

1 ulasan:

FiZ aka Miss Pija berkata...

Bestnye...tengah2 baca, tiba2 bersambung...sila sambung travelog ni sis...hehe

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails