START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

12 Februari 2012

CHICKEN CORNISH


Assalammualaikum...wbt

Lama rasanya tak update menu masakan...Selama nie,masak ala kadar jer sejak ada berita yang menyedihkan dalam hidup kami di tahun 2012,jadi ikut mood nak masak.Kalo mood rajin,adalah bendanya yg nak di masak kat dapur tu sebab tekak teringin nak makannya.So, oleh kerana malas nak celoteh pepanjang,jom layan resepi yang Liza amik dan olah dari JAMIE OLIVER...chef yg selalu kuar kat AFC tu...tapi Liza ikut bahan yg ada di rumah,maka hasilnya cam gambar-gambar nie yer....Jom layanz............




Bahan pastri:

  • 250g butter (guna buttercup jer)
  • 300ml hot water
  • 500g tepung gandum
  • 1st garam

Untuk inti :
  • Daging ayam kisar (Liza guna jenama Ramly)
  • 2 biji bawang besar di cincang halus
  • 1 ulas bawang putih di cincang halus
  • 2 biji kentang besar-dipotong dadu
  • Minyak zaitun utk menumis
  • Garam gula secukup rasa
  • 4 sudu besar rempah kari rendang Adabi
  • 1 kiub ayam-tak nak letak pun takpe
  • 1 sudu teh tepung gandum-bagi pekat 
  • 1 biji kuning telur untuk di sapu kat pastri


Cara-caranya:

Pastri doh :Butter dan air panas di campur bersama.Masukkan tepung dan garam dalam adunan.Uli hingga sebati dan menjadi doh yg lembut.Masukkan dalam peti ais selama 30 minit. Sementara buat intinya pulak.

Inti : Panaskan minyak zaitun dalam kuali.Masukkan bawang merah dan putih yg dah dicincang.Masukkan serbuk kari rendang dan masak hingga naik bau.Masukkan daging ayam kisar dan kentang yg dipotong dadu tadi.Masukkan kiub ayam dan perasakan dengan garam dan gula.Masukkan tepung dan masak hingga agak kering .Biarkan sejuk.


Taburkan sedikit tepung pada papan pencanai.Canai doh pastri setebal 5 mm.Terapkan dengan penerap bulat.(Liza gunakan mangkuk sup,biar nampak cornish nie besar gabak mcm yg kat secret resepi tu).hehehe


Letakkan inti di tengah2 doh dan kelimkan tepinya cam buat karipap yer.Pastu letak dalam loyang yang dah di gris dengan butter.Buat hingga abis doh dan sapukan semua pastri tu dengan kuning telur.


Panaskan oven pada suhu 180C, dan bakar pastri selama 30 -35 minit atau sehingga warna keperangan.Siap untuk di makan.


Pastu makan masa panas2,lawan plak dengan teh tarik buat sendiri.....pergggh...2 ketul  cornish yg besar gabak tu akan buat perut anda senak kekenyangan.






Masa untuk makan............................



Sekian dulu............................


6 ulasan:

Mr. Sepet berkata...

sedap tu .. nak sikit . . xreti nk buat sndiri . .

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Assalamualaykumwbh dear...

gosh, chicken cornish ni buat ayu lapaaaaaaaaaar.....:)

How life darling? Ayu ok laaaa...try catching up dear...kerje dah started, kesihatan, syifa' anak n husband....:) and BW...try to do most the best la....

Today pg darussyifa' utk doa n air...gangguan, still persist...but dgn izinNYA tak kuat mcm dulu....

Kak mcm mana? Take care tau..jika g sampling luar...hati2....:) ruqyah selalu k.....

Wassalamualaykumwbh...

nanakimie berkata...

nyum nyum... rajin sis buat chicken cornish ni:)

Lizahanum berkata...

mr sepet: nanti suh mummy buatkan yer....take care

Lizahanum berkata...

ayu: waalaikummussalam my sis ayu..

akak ok..alhamdulillah cuma MIL akak still mcm tu dan perlukan perhatian.Akak dapat jenguk dan jaga sekejap,hubby jer yg perlu berada di sisinya selama yg dia mampu.alhamulillah bila dgr ayu dah ok....gangguan yg aa tu still aa cuma tak kuat selalu dengan izin Allah kalo kita amalkan ayat2 Allah...insyaallah....

Lizahanum berkata...

nanakimie:kena rajin sebab tekak yg nak makan...kalo ada jual kat kedai,lama dah beli,takyah abiskan masa dan tenaga membuatnya...hehehe

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails