TERIMA KASIH KEPADA KENGKAWAN YANG SUDI FOLLOW.LUV's U ALLZ...

Related Posts with Thumbnails

21 Disember 2011

CERITA TENTANG AKU & SESUATU......................................


Akan BERcuti lama dari dunia blog...........................

SAKIT BERBALIK2 ....
 Kita sebagai hambaNya diberi kudrat untuk berikhtiar dan berusaha...
DOAkan saya yer......




19 Disember 2011

AKU DAH AGAK DAH...KALO GI JER SANA...MESTI AKU...???????????

TQ Google

Assalammualaikum wbt...
N3 kali nie bukan menu masak2 tapi n3 tntg luahan hati yg ntah lah....ALLAH nak uji lagi....redha dan sabar jer lah.....

ASAL je gi jejakkan kaki kat school,sakit2 datang balik.Dok letak kete depan bangunan kosong (yg seakan2 seram sebab macam bole lihat ada BENDA yg merenung),tapi gagahkan jugak letak kete kat situ sebab situ je parking yg paling dekat dan kosong....huhuhu.Tawakal jelah....Balik umah...abis sakit2 badan..................

Daaaa,dia dah mula balik nie.....BENDA mana plak yg ikut aku balik da nie......................"AKU TAK GANGGU KAU KENAPA SUKA NAK GANGGU AKU,".........arrgghhhh,senang2 jer nak menumpang ikut aku balik......Tak bleh jadi nie......hari nie kena jumpa gak ustaz .Harap2 ustaz dah balik dari cuti2 malaysia.

(*memo *- saat menaip n3 nie,sakit2 seluruh sendi badan memang melanda diri,sambil2 baca ayat pendinding,syifa dan sebagainya sambil bukak ayat2 rukyah kuat kat komputer,terasa BENDA TU jalan2 kat seluruh sendi2 tulang....huhuhu)...tak boleh jadi nie,merawat diri sendri tak berkesan lagi nie....SABO jelah.ALLAH lebih mngetahui apa yg berlaku.

17 Disember 2011

ROTI LAPIS DAGING


Assalammualaikum wbt semua..........moga sihat2 selalu..


Ermm menu nie Liza buat petang semalam sebab nak beri kepada kawan yang banyak membantu...Resipi yang mudah dan sempoi untuk orang2 yang tak rajin sesangat sejak akhir2 ni disebabkan tak berapa sihat,tapi gagahkan jua kalo bab2 makan nie...hehehehe.




Meh layan resepi nie....


Siap di potong dan masuk bekas untuk 2 orang kawan Liza.

Bahan-bahan :
1 bungkus roti gardenia yg kecil 
400 g daging kisar 
2 sb rempah kurma-bancuh dgn sedikit air
1 sb serbuk cili
1 biji bawang besar dicincang halus
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 tin susu cair
Keju mozarela -ikut suka nak letak kat atas roti 
3 sb minyak zaiton untuk menumis
Garam dan gula

Cara-cara:

Untuk inti: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan merah hingga naik bau.Masukkan rempah kurma dan serbuk cili.Kacau rata dan masukkan daging.Perasakan dengan garam dan gula.Masak hingga kering dan sejukkan.

Untuk roti lapis :  Roti gardenia direndam sekejap dalam susu  cair ,susun roti  di bahagian dasar loyang hingga tiada ruang kosong.Taburkan inti daging di ataskan.Lapiskan plak dengan keju mozarela.Buat lapisan seperti kaedah tadi hingga abis semua bahan-bahan tadi.Bakar dalam oven selama 45 minit atau sehingga masak.Hidangkan dengan sos yg anda suka.Makan gitu saje pun sodap.....


Sebelum masuk oven......Oleh kerana malas nak simpan keju mozarela yg berbaki tu,Liza letak kat atas roti tu penuh2...biar mewah dengan keju...huhuhu


Lepas kuar oven....oleh kerana berangan sekejap,roti tu hangus sebelah...tapi ,kalo ikut tekak Liza,yg hangus2 tu lagi sodap....garing jer....



KEOW TEOW GORENG BLACK PEPPER




WBT....

Apa khabar semua...alhamdulillah,masih di beri keizinanNya kesihatan yg baik untuk berblogging.Sakit dan sihat itu datangnya dari Allah...jadi,nikmatilah hidup ini dengan sebaik-baik mungkin...hehehe.Okaylah,malas nak ceciter lebih,layan jelah resepi simple tuk orang malas cam saya yer......




Bahan-bahan:
Sebungkus keow teow (400g)
2 sudu besar serbuk lada hitam + 1 sudu kecil serbuk lada putih 
Secubit garam + gula
*1 bj bawang besar
*1 ulas bwg putih
Segenggam ikan bilis-dikisar bersama bahan bertanda *
Segenggam udang yng sudah dibuang kulit
Taugeh ikut banyak mana anda suka
2 sudu besar minyak zaitun untuk menggoreng


Cara-caranya :
Panaskan minyak zaitun dalam kuali .Tumis  bahan yg telah dikisar halus.Masukkan serbuk lada hitam +lada putih.Perasakan dengan garam dan gula.Masukkan keow teow dan akhir sekali masuk taugeh.Gaul rata dan sebati dan hidangkan.Siap tuk dimakan panas-panas...


Sekian dulu...............

Memang simple dan sempoi...sesuai untuk orang yg malas nak berlama-lama kat dapur.....huhuhu


14 Disember 2011

BEEF LASAGNA


Sebelum masuk oven..............

Malas nak tulis n3 panjang2,biarlah gambar berbicara sendiri................







Lepas kuar oven................





Ngapp kali pertama.................




Dan akhir sekali...ngapp kali kedua.........................resepi yg sedap nie Liza skodeng kat SINI.Malas nak tepek resepi itew,silalah melawat blog resipi rakan kite tu yer.......





NOtE:( Walaupun sakit2 badan masih terasa lagi  sebab DIA ikut semalam itew (CITER INI) dan hari nie Liza gagahkan diri dgn berani gak gi school,still balik rumah nie sakit2 tu terasa,pulak tu tak dapat nak jumpa ustaz yg selalu merawat sebab ustaz tengah cuti2 malaysia bersama family,terpaksa Liza merawat diri sendiri dgn ayat2 ALLAH...,pedulikan benda itu dan sakit2 itu......

walaupun sakit2,tapi makan tetap menten makan...hahahha.Makan nak hidup tapi bukan hidup untuk makan yer...hehehehe.biar orang nampak kite sihat sesihatnya,tapi hakikat sebenarnya,hanya ALLAH saje yg maha mengetahui)...Daa....

SEKIAN



13 Disember 2011

ERRMMMMMM...........NAPE "DIA" IKUT AKU,ABIS SAKIT2 TAU...huhuhu

...wbt

Tadi pergilah school jap sebab konon2 nak tengok site...Semalam kan hujan,jadi tentu site Liza menakung air hujan....Ingat nak memberanikan diri melawat kat sana ....test sekejap sama ada diri nie dah betul2 ok atau tidak nak menghadapi macam keadaan ini (CITER INI ).

Sampai kat sana, tak sempat nak jejakkan kaki.......belum kuarkan pun dari kete nak tengok swale Liza tu,badan dah rasa cam cucuk2 dan tengkuk terasa berat cam ada orang cengkam dengan kuku tajam...huhuhuhu.Tak bole jadi nie.....DIA dah mai dah.......camne nak amik data yg belum habis lagi untuk Phd Liza nie...huhuhu.Baru nak jejakkan kaki je tu,belum masuk lagi .....kalo masuk,ntah2 akan demam dan sakit2 macam hari tu lagi....lepak seminggu tak bole wat keje.........dan tak bleh jalan.
Bukan tak baca ayat2 pelindung dan pendinding diri sebelum keluar (niat baik sebab nak gi menuntut ilmu kan), tapi ntahlah...ALLAH MAHA MENGETAHUI segala-galanya.Apa yang tersirat dan tersurat itu hanya DIA SAJE yang tahu.Liza hanya bertawakal dan redha....apa yg berlaku ini ada rahmatnya.


Di sinilah tempat2nya yg keras...mungkin orang lain tak pernah dan tak akan  kena,tapi ntahlah,nape lah plak makhluk2 yg ada kat sini nak ikut Liza balik..............huaaaaaaaaaaaaaaaa...Sakit badan tau,nape suka sangat nak ikut aku !!!!!!!!!!!!!!!!!Tolong,sape2 yang pernah hadapi situasi cam Liza alami,bole tolong tak...apa patut Liza lakukan.

(*masa menaip n3 nie,sedang mendengar dan membaca AYAT2 RUKYAH ONLINE,oleh kerana terasa sakit...pedulikan rasa sakit itewww kerana ia permainan Jin dan makhluk2 sekutunya..)




12 Disember 2011

SAYA TELAH DITEGUR....TAPI SEBENARNYA ?????????????????





Alhamdulillah....conference dan presentation dah selesai,menunggu tahun depan punya plak......
Dekat seminggu lebih gak tinggalkan rumah sewa kat sini sebab balik kampung dan gi conference.Dan jiran kiri kanan kat rumah nie pun takde sebab cuti sekolah kan....depa balik kampung,so rumah ditinggalkan kosong.Balik dari kampung hari tu sempat tido semalam dan esoknya pagi2 gi rushing masuk Penang Island sebab ada conference...Dan kena tinggal lagi 4 hari rumah tu kosong.Hari Jumaat 9/12/2011 baru sampai dan berada kat rumah sewa nie semula.
Selalunya kalo masuk rumah,memang bacaan ayat kursi bermain di bibir dan ayat2 rukyah akan diperdengarkan sepanjang masa di komputer.Tapi tulah,kalo benda nak jadi,memang tak duga sebab benda2 nie ada.



Masa nak amik wuduk tuk solat isyak,tetiba Liza dengar dlm bilik air tu suara Mr B beri salam.Liza dah ada kat dalam bilik air,dgr suara tu dekat pintu bilik air yg dah bertutup...."Assalammualaikum,nak mandi ker"...jelas betul dengar kat cuping telinga Liza walaupun kedengaran air kat pili paip lagi kuat.Liza buat donno jer sebab memang ingat B yg main2 nak kenakan Liza,sebab sebelum nak masuk bilik air tu dia kat ruang tamu tengok tv....So,malas nak amik kisah sebab selama nie memang takde kena camtu..


Pas abis solat tanya B ,dia ada beri salam ker tadi....dia senyum jer.Jadi Liza Liza tak kisahlah sebab dia angguk kata yer...huhuhu.So malam tu,tido dgn lena sekali  sebab sebelum tido sapu seluruh badan dengan minyak mohabshi.Memang tak rasa ada gangguan seperti sebelum2nya.Alhamdulillah....tapi yang tak di sangka2, semalam (Sabtu 10/12/2011) masa ngeteh kat kedai mamak bersama B lepas jogging kat sungai kerian,dia buka mulut."Yang, semalam abg tak bg salam tau mcm yg ayg tanya tu.....silap dengar kot"...huhuhu.Bila dia cakap macam tu,tetiba jer bulu roma dan tengkuk Liza tegak berdiri pagi2 kul 10am tu....."Eh,abis tu,masa tnya tu,nape abg senyum"...Liza bidas balik pertanyaan B...."Malas nak jawab balik dan soal jawab sebab masa tu kan dah malam,baik senyum jer"......ada ker  patut B cakap macam tu...."Abis tu,sape yg bagi salam depan pintu bilik air semalam"....Tetiba teringat,takkanlah B nak beri salam depan pintu toilet plak kan.Plak tu,Liza masa tu nak amik wuduk,tapi yg bg salam tu tanya nak mandi ker.........huhuhu.


Dua-dua muka kami berubah warna,jadi pucat  kul 10 pagi semalam kat kedai mamak.Pastu masaing2 diam,malas nak citer panjang2...sebab 'benda" tu nak mulakan balik dah nie......
Malas nak pikir panjang,...biarlah,Allah lebih mengetahui apa yg tersurat dan tersirat.Rumah yg ditinggal lama walaupun seminggu dua,senang makhluk nak menumpang singgah.Jadi berserah dan bertawakallah padaNya.Allah lebih berkuasa atas segala-galanya....




Sore siapakah itewwww................masih jadi tanda tanya....hehehe

SEKIAN DULU








8 Disember 2011

CORAT-CORET DI RIVERS2011

 Assalammualaikum dan salam sejahtera...................
Lintas langsung dari perkarangan Hotel...hehehe.Sempat amik gambar apa yang patut sesambil pembentangan kat depan sedang berlangsung.


 Pandangan dari lensa kamera ketika keynote speaker sedang berucap.Tuan punya badan amik gambar dari belakang jer,peserta2 yg berada kat depan tu,penuh khusyuk menghayati kajian yg dibentangkan di depan.

Sesambil tu mengunyah apa yg disediakan urusetia...............huhuhu.Nak hilangkan ngantuk sebenarnya,bedal jer gula2 tu....


 Coretan orang ngantuk disorongkan bantal...konon2 dengarlah apa yg di bentangkan di depan tu......




2 dara pingitan yang gembira selepas abis buat pembentangan.Giliran Liza kul 11.00 pagi nanti....

Candid....depa ajak Liza bergambar sekali,tapi sebab tak nak interprem nak menonjolkan diri,jadi tukang tangkap gambar pun dah kira orait lah tu...hehehehe

Daaaa..................................wassalam.
Sekian dulu.Esok2 sambung balik.......hehehe





6 Disember 2011

JENG-JENG.......GI CONFERENCE

 PICTURE FROM GOOGLE


 PICTURE FROM GOOGLE


After that,bole relaks and tarik nafas lega...............
Alhamdulillah


4 Disember 2011

SELONGKAR PUNYA SELONGKAR...TETIBA JUMPE NIE


Assalammualaikum.........
Sebelum balik Penang semula esok,pagi tadi sempat selongkar 'gobok'buruk kat umah mak di Jb nie mencari barang2 tinggalan lama (barangan kegunaan masa belajar di ITM SHAH ALAM dulu2).Tup-tup terpandang benda alah nie...Typewriter Electronic...huhuhu.Dulu masa blaja  kat ITM tahun 1995 dulu,komputer tak mampu nak beli....hanya mampu beli type writer buruk nie jer....ingat lagi masa beli tu harganya dalam RM350.....masa tu dah dianggap mahal,maklumlah pelajar lagi.Nak buat assignment punya pasal,terpaksa beli benda alah nie...kiranya,benda alah nie memang canggih lah jugak sebab guna elektrik kalo nak di banding type writer  manual tu...hehehe.Kawan2 yg lain still guna type writer lama tu,Liza je yg guna type writer pesen nie...mahal plak tu nak beli carbon dia...hehehehe.Tapi sekarang,laptop dan komputer dah macam gadget yg perlu ada di setiap rumah kan......

Karbon yang di beli tahun 1998 lepas abis diploma kat ITM still tersimpan kemas lagi dalam type writer tersebut.Dan bole guna lagi........kalo nak cari kat kedai memang dah takde kot barangan antik cam nie...Paten type writer elektroik dah ala2 cam laptop,sebab tu mahal kot masa time tu....tu jelah yg Liza mampu beli time tu.......huhuhu

Terpaksa guna bateri sebab wayar untuk menghidupkan "benda alah' nie dah kong kali kong.......

Pepun,Liza jadi sayang nak buang type writer nie sebab ada sentimental value....kalo ada sesapa yg berminat,akan di pertimbangkan nak jualnya.Tapi rasanya lebih baik simpan sebab memang tak kan jumpa lagi kat kedai2 kalo nak cari type writer nie kan........



3 Disember 2011

APAM POLKADOT ...DOT..DOT..DOT...


Assalammualaikum wbt....
Apa khabar sume?Harap2 sihat hendaknya...Hari nie baru sempat nak update blog dgn n3 menu makanan.Rata2 ramai dah yang mencuba dan tayang apam polkadot nie kat blog masing2...Liza jer yang ketinggalan ketapi wat apam polkadot nie...huhuhu.




 Apam polkadot...first time buat,memang tak mengecewakan.Rupa2nya mudah jer bahan2 yg nak disediakan tu,cuma leceh nak piping wat polkadot dia je tu....Tapi alhamdulillah,tak mengecewakan.Sodap kat tekak sendiri dan ahli keluarga yg lain...hehehe




Liza ikut resepi dari pelbagai sumber.So,oleh kerana malas nak tepek resepi,anda bolelah lihat kat Myresipi yer.Liza guna filling blueberry.......dan letak esen vanila nak hilangkn bau telur tu.





2 Disember 2011

SABARLAH WAHAI HATI.............




background

DAISYPATH

Daisypath Anniversary tickers

LABEL

INILAH KISAHKU (152) KUIH (31) ROTI (30) 2014 (24) IKAN (19) KEK (18) PHD (18) MEE (17) NASI (16) WESTERN (16) AYAM (14) TRAVEL (14) INILAH DUNIA (13) SAYUR (12) SEAFOOD (11) BISKUT (10) DESERT (9) PASTRY (9) GIVEAWAY (8) BUBUR (7) CUTI2 INDONESIA (7) DAGING (7) AGAR-AGAR (6) APAM (6) PAI (5) PEMENANG GA (5) APA2 SAJE (4) AWARD (4) I LUV ISLAM (4) PROMOTE BLOG (4) SUP (4) BENTO (3) CONTEST GA (3) CUCUR (3) GIFT SURPRISE (3) LAUK-PAUK (3) LAYAN FEELING (3) PUDING (3) SALAM MAAL HIJARAH (3) SENARAI PESERTA GA (3) TEKA TEKI (3) BEN ASHAARI (2) CERITA DUNIA (2) CONFERENCE (2) CUTI2 BANGKOK (2) GA RAMADHAN (2) JELLY KELAPA (2) JOIN GA (2) JUMAAT (2) KONGSI MAKLUMAT (2) LAGU (2) LEMPENG (2) PROMOSI (2) ROJAK (2) SALAM AIDILFITRI (2) SALAM RAMADHAN (2) SUKE-SUKI (2) TAUHU (2) TOMYAM STEAMBOT (2) UBI (2) VIDEO (2) WAFEL (2) WISH (2) 2011 (1) 2012 (1) 2013 (1) ANTIK (1) AWARD DARI E-NA (1) AYAT PELINDUNG DIRI (1) BENTO 1 (1) BERITA (1) BREAD MAKER (1) CINTA (1) CONTEST (1) CUCUR JAGUNG (1) CUTI MEMASAK (1) CUTI2 AUSTRALIA (1) CUTI2 GOLD COAST (1) CUTI2 MALAYSIA-Prt 1 (1) CUTI2 MALAYSIA-Prt 2 (1) EMAS (1) FOLLOWER BERTUAH (1) I'm BACK (1) INFO (1) JAGUNG (1) JAHITAN (1) JALAN2 CARI MAKAN (1) JEREBU (1) JUAL BELI (1) KACANG PHOOL (1) KEREPEK (1) KEROPOK LEKOR (1) KRAKER (1) LANGKAWI (1) LAWAK ANTARABANGSA (1) LUCU (1) LUMUT PANGKOR (1) MADAH CINTA (1) MAKAN TENGAHARI (1) MASAK N MAKAN (1) MASAK2 DAN MAKAN2 (1) MEJA KEJE (1) MOTIVASI DIRI (1) MUFFIN (1) MUFFIN PANDAN/BLUEBERRY (1) MURTABAK (1) MY HOMETOWN-JB (1) NUFFNANG (1) ONLINE SHOPPING (1) OPIS (1) PASTA (1) PAU (1) PIE (1) POPIA (1) PUISI IMAN (1) RAMADHAN (1) REHAT (1) RENUNGAN UTK DIRI SENDIRI (1) SATE (1) SERAM (1) SIHIR DAN PERDUKUNAN (1) SNACK (1) SOTONG (1) STOK (1) STUDENT (1) SUSHI (1) SWALE (1) SYUKUR (1) UDANG (1) doa (1) raya (1) salam aidiladha (1)