2 Mei 2011

SPECIAL OCCASION TODAY................


 Assalammualaikum..............






Layan gambar dan resepi yg ada yer......hehehe




Resepi dari MyRESIPI dan Liza wat separuh jer sebab yg  tukang makannya kami berdua dan rezeki untuk jiran sebelah umah jugak...hehehe

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 1/2  tin jagung whole kernel (yg biji²) - ditoskan airnye
  • 2 cawan beras basmathi
  • 2 cawan air (campuran air biasa + air jagung)
  • ½ cawan susu cair
  • ½ cawan gajus/badam yg telah dikisar
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit halia*
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak jagung
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • sedikit garam
  • kisar bahan yg bertanda *


Cara-cara

  1. Basuh beras hingga bersih. dan rendam dlm lebih kurang 20-30 minit.
  2. Panaskan mentega dan minyak dlm periuk. Kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. Tumis hingga wangi dan garing.
  3. Masukkan campuran air dan daun pandan serta garam. didihkan.
  4. Setelah mendidih, masukkan susu, gajus/badam yg dikisar dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
  5. Setelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan tutup periuk. kecilkan api nye dan masaklah hingga tanak.
  6. ***kalo tak suke jagung, leh digantikan dgn sayur campur. Hidanglah nasi dgn bawang goreng, kismis atau badam/gajus yg telah digoreng dulu.








Malas nak tepek resepi pulut kuning dan geng2 nya ini........hehehe.










1 ulasan:

  1. Salam singgah...huuu sedap2 menu kat sini.lapar lak k.atie..hihi

    BalasPadam

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails