START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

21 Februari 2011

AIS KRIM GORENG




 Menu petang semalam yg terliuq tgok ais krim goreng kat blog otai2 masak.So,oleh kerana nak tau kelazatannya,Liza cubalah try test wat kat umah.Wat pagi2 semalam,pastu,petangnya goreng.Sedappp tul.........huhuhu.Thanks kakNor,Hana n K.LinaPg...sudi kongsi resepi.


AISKRIM GORENG by Lina Pg
sumber: Ina@Hana


 

Bahan-bahan:

* 10 keping roti putih
* 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
* Plastik wrap ( untuk balut roti)
* Minyak
Cara-cara:

1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4. Tekan acuan telur yang bulat tu  supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman
 6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak

















8 ulasan:

Kak Sam berkata...

Assalamualaikum...
Homework ni dah lama masuk list. Tapi tak terbuat pun lagi. Mesti best kan liza.

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam perkenalan, datang2 jer dpt aiskrim goreng, mmg best!

Mimiey.. (^-^) berkata...

sedapnye kak liza...yg meleleh-leleh tu xtahan tu...nak2 cuaca panas camni,memang layanla...hehehheh

Lizahanum berkata...

wsalam ...

kak sam : jgn tak wat kak sam...memang marveles...hehehe

sari yusa; salam perkenalan gak.....

mimiey : mmg sedap mimi,3 ketul sekali ngapp jer tu...hehehe

Cik Yana berkata...

Ni fevret ni. Selalu buat dulu-dulu :)

lina_pg berkata...

tq sudi cuba rcp ni..sedap kan rangup jerr

Naz berkata...

Salam Liza...
Mmg best kan aiskrim grg ni.. Naz pn dh 2 kali buat.

miloais berkata...

iols tergoda tengok aiskerim tuhhhh!
slurpppp!~

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails