25 Jun 2010

KARIPAP AYAM

Salam selamat pagi jumaat......

Moga hari ini bertambah ceria dan bertambah berkat hendaknya wat kengkawan blog yg sudi melawat blog Liza hari nie.......
Semalam tengah rajin nak wat karipap ayam...mak and ayah ada,so diorang lah yang tolong sekali...hehehe.Anaknya lagi suke sebab dapat makan hasil air tangan mak yg bukan selalu boleh dapat makan...hehehe.Lagipun makayah akan balik JB pagi nie,so...alhamdulilah,dapatlah merasa karipap buatan tangan mak......


Inilah inti karipap ayam......


Adunan karipap yang telah diuli.........


Karipap yang siap dibuat cuma belum sempat di goreng....hehehe


Yang telah di goreng dan siap di makan.................hehehe.Suratkabar kat bawah tu tak sempat nak keluarkan....


Bahan-Bahan:

½ kg tepung gandum
1 sudu besar marjerin planta dicairkan
6 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging/ayam
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
400g daging ayam kisarSedikit halia
Sedikit Gula/garam/serbuk perasa


Cara:
Uli tepung terlebih dahulu bersama marjerin cair/garam.
Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.




Untuk membuat intinya:
  1. Potong ubi kentang .
  2. Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia .
  3. Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.


Sedia utk membuat karipap.







24 Jun 2010

MEE HOON PUTIH aka SINGAPORE

Assalammualaikum...............

Bertemu lagi dalam blog yg dah lama Liza tak update....huhuhu.Semalam berkesempatan wat mee hoon putih aka singapore bersempena mak ayah yg ada kat umah...Ini pun sebab buat untuk menu minum petang...tapi dimakan kul 7.30 mlm,kira menu untuk dinner sekalilah nie....hehehe.Malas liza nak cakap byk...kite layan gambo dan resepinya yer...

Mee Hoon Putih dalam mangkuk besar...huhuhu


BAHAN
600 gm mee hoon ( di celur)
200 gm daging ayam kisar 

200 gm sotong( di hiris kecil)
200 gm kucai (di potong) 

250 gram sawi 
150 gram taugeh
250 gm kobis (di ricik halus)
1 batang carrot (di sagat)  kecil2
3 sudu besar minyak
garam,gula(secukup rasa) dan air

Bahan di tumbuk
1 sudu besar lada hitam
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA


1)Panas kan minyak, tumis bahan2 tumbuk
2) Masukan daging ayam dan kacau
3) Masukan sotong,kobis,carrot, garam dan air
4) Akhir sekali masukan mee hoon, kucai, garam dan gula. 

5)Hidangkan ikut suke camne......




Dah letak dalam pinggan dan di makan dengan.........




Cili padi yg di potong kecil + kicap......





18 Jun 2010

CUTI MEMASAK

Assalammualaikum....

Lama tul Liza tak update blog.....dekat sebulan rasanya......
Maklumlah, bz memanjang jer...Dengan majlis kahwin adik yg berlangsung pada 29 Mei hari tu dan kunjungan ke rumah adik ipar pada 6 Jun...memang memenatkan...lebih2 lagi jadi kakak pengantin.......hehehe.Bz tul......

Pepun...nanti kalo  tak bz,bolehlah update blog nie dgn masakan yg lain dari yg lain....

Oklah.....tuan blog nie bz skit dan tak sihat.....jadi,nak rehat dulu.Buat kengkawan yg masuk blog nie,sorrilah kalo takde menu yg terkini.....

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails