12 Disember 2010

SOTONG GORENG ALA TOMYAM





Bahan-bahan: (sumber rujukan : Majalah Mingguan Wanita)



7 ekor  sotong sederhana besar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
2 tangkai cili hijau
2 sudu pes tomyam
2 sudu sos ikan
2 helai daun limau purut
sedikit sos tiram
garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato-dibelah 6
putik jagung- di hiris kecil




Cara :


  • Sotong di celur dan ditoskan airnya- di potong 3
  • Bawang putih dan bawang merah bersama cili padi ditumbuk kasar dan cili merah serta cili hijau dihiris halus.
  • Tumis bawang putih sehingga wangi dan masukkan cili padi,setelah itu masukkan sotong,pes tomyam,sos ikan,sos tiram.Perasakan dengan garam dan gula(Liza tak letak garam sbb peras2 tadi dah ada garam).Masukkan cili hijau,gaulkan dan terus angkat.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails