START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

6 Disember 2010

ROTI SARDIN

Salam dan selamat pagi Isnin................

Pepagi lagi nie Liza dah ngadap laptop.Saje nak tepek menu minum petang semalam.Sekarang nie,hanya hari minggu jer berkesempatan nak masak,hari2 bekerja bz.Masak pun yg simple2,jadi segan nak tepek kat blog.So,semalam wat roti sardin.Jom layan picture yer.


Liza wat bentuk bulat,pastu masukkan dlm acuan muffin........saje suke2 letak kat situ biar nampak bolat2 dan berbentuk seperti muffin............hehehe



Tapi tulah,leka  melayan laptop,roti yang dibakar terlebih garing...Tapi Liza suke garing2 camtu,nak2 makan masa panas2......perrrgh............3 ketui masuk molot...hahaha





Walaupun roti sardin yg Liza wat nie tak secantik sifu2 profesional seperti Mat Gebu,Kak Ummi Kuantan,Kak Nor67 dan yg seangkatan dengannya,tapi Liza puas hati sebab roti nie habis gak di makan...huhuhu.Memang org yg berada kat umah ni ( 2 org jer )kuat makan...hahaha.Untuk resipi sebenar,lihat pada link sifu2 yg kat atas tu yer.Resipi kat bawah nie ,yang Liza dah oter untuk kesenangan diri sendiri dan ikut bahan yg ada kat dapur,lagipun bahan2 tuk 2 org jer yg makan.

Kepada sifu2 sekali,Liza minta halalkan resipi yer.Cuma bahan untuk doh tu,Liza wat separuh jer.Dpt dlm 6 biji sederhana besar.Janji muat masuk molot...hahaha



BAHAN DOH :

2 cwn tepung roti (high protein flour)
2 sudu besar gula kastor
1/2 camca teh garam halus
2 sudu besar susu pekat manis
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
1 biji telur telur
1 sudu besar yis
1 sudu besar mentega
1 cawan air suam
 
1 sudu besar bijan utk hiasan atas roti
BAHAN INTI SARDIN
1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin sardin, ditoskan biar kering, lecek hancur
1 biji bawang besar, dadu kecil
1 sudu besar serbuk cili
CARA MEMBUATNYA 
  1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.(Disebabkan takde bread maker,Liza uli  pakai tangan....exercise tangan tu namanya...hhehehe)
  2. UNTUK INTI SARDIN :- Satukan semua bahan untuk inti sardin kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi bentuk bulat. Masukkan inti dalam doh.Kemaskan dan masukkan dalam acuan muffin.
  3. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur di atasnya dan tabur dengan bijan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. 


Heart Divider

10 ulasan:

HALAMANKU berkata...

Salam mmm sedap tu.. rajinnyer..comel2 ader lagi.. kena joinni he he he

LyNn HaMzAh berkata...

sedapnya roti sardin...nyum nyum...

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Uwaaa, sedapnye roti sardin tu!!! Lapar ;)

baincardin berkata...

adeii....trliur laa pulok...^_^'

Liza berkata...

Rasa cam nak try resipi ni. Tunggu yer.. Berapa lama uli doh tu?

jinkamen berkata...

sedapnyeee

Irtiyah berkata...

Salam

Saya bayangkan roti sardin stail roti empat segi-sapu sadin-lipat dua-pastu goreng je. Hehe kreatif la.

Ayu berkata...

salam maal hijrah buat liza & family ya..roti sardin tu nampak sedaplah liza, gebu2 bulat ..rasa macam nak kuis satu..hehe

munna berkata...

menariknya roti ni...

munna tag untuk join GA ye

http://manmunna.blogspot.com/2010/12/mama-kembar-3-buat-giveaway-yay.html

Lizahanum berkata...

wsalam dan slmt mlm sume....
maaflah sbb baru berkesempatan nak hntar balasan komen2 rakan sume....

halamanku:roti sardin tu,habis hari tu gak......

love n lynn :mmg sedap,tp kat tekak akak n hubby jelah.....hehehe.nak tau sedap atau tak cuba love buat....

liza:kalo uli pakai bread maker,sekejap jer,tapi sbb guna tgn,dekat setengah jam gaklah.....

ayu: salam maal hijrah gak kat ayu n family.

munna:time kasih tag...insyaallah,kalo berkesempatan nanti,liza join yer...

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails