27 Disember 2010

KEK LOBAK MERAH

 Salam..........

Hari nie merajinkan diri wat kek carrot nie.....tekak nie konon2nya nak makan kek carrot yg dibuat sendiri....so,cubalah wat ikut resepi Mat Gebu...memang sedap,kalo letak cream cheese lagi sedap,cam kat secret recepi tu...hehehe.Pepun,Liza ni  tak gemar sgt yg cheese2 nie,makan jelah kek carrot nie.....sodappp...hahaha.Liza amik resepinya yer CMG cuma ada ote2 skit......Thank Mat sebab kongsi resepi kek nie.Kawan2 yg lain,dah ramai yg membuatnya,Liza je yg ketinggalan nak buat.Tapi hari nie jadi gak nak membuatnya,alang2 tuk buke pose sekali.......









BAHAN-BAHANNYA :
125 g mentega
2/4 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream -Liza guna susu segar jer
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio + kacang macademia, cincang kasar 

1/2 genggam kismis+mix fruit   (Liza saje letak biar sedap lagi.....)




CARA 
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser loyang(guna yg bulat punya) dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak tadi. Ambil 2 camca besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dengan lobak parut hingga rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti tepung berselang seli dengan susu segar, hingga habis, kacau rata.
  3. Tambah lobak merah dan cincangan kacang pistachio,macademia dan kismis + mix fruit. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tandanya kek anda telah masak.
  4. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong. 










6 ulasan:

Sila komen kat sini;:

NUFFNANG

Related Posts with Thumbnails