START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

21 November 2010

PARI BAKAR SAMBAL ASAM

Ermmmmm......




Yang nie plak Pari Bakar Sambal Asam tuk menu tengahari nie.Resepinya hasil pemerhatian dalam rancangan masakan AFC di Astro dulu.Tak sempat nak salin resepinya tapi main ingat2 je dalam otak nie.Pastu Liza olah sendiri ikut bhan2 yang mudah didapati dan sonang buatnya...hahaha.Hubby siap cakap,macam makan ikan pari yg beli kat bazar ramadan.Yelah,kan kalo bulan2 posa,banyak ikan bakar pari nie dijual......Jom layanz gambar dan resepi.



Bahan-bahannya:


2 ketul isi ikan pari sederhana besar di potong 2 -digaul dgn asam jawa tuk buang hanyir
10 tangkai cili kering dikisar
2 batang cili merah dikisar
3 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
1 batang serai dikisar
1/2 inci halia dikisar
1/2 inci kunyit dikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi dibelah dua
2 helai daun limau purut dihiris halus




Cara-caranya:
  1. Kisar bahan2 dan ambil 3-4 sudu besar untuk digaul dgn ikan pari dan perap selama 1/2 jam.Jangan lupa letak gula dan garam sedikit dalam perapan tersebut.
  2. Panaskan kuali non stik dan letak sedikit minyak.Letakkan potongan ikan pari yang telah diperap dan tutup kuali. Bakar sehingga 3/4 masak dengan dibalik-balikkan.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar yang lebih tu bersama hirisan daun limau purut hingga pecah minyak dan naik bau.
  4. Tambahkan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
  5. Curahkan sambal tadi ke atas ikan pari yang telah siap dibakar dan dihidang bersama potongan limau kasturi.





Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails