START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

14 Oktober 2010

KUIH TALAM BERLAUK


Salam pagi khamis....

Kuih Talam nie Liza wat semalam gak bersama Kek Oren tu,saje baru nak letak hari nie..Bukan apa,byk benda nak buat kebelakangan nie,masuk tuk n3 dlm blog pun sempat tepek satu tuk sehari...tu pun kalo tengah rajin...hehehe.Malas nak cakap banyak dan tulis panjang2,jom layan resipi dari Kak Hanieliza .Thank Kak Liza.Saya c& p resepi nie yer untuk diuar-uarkan kepada pembaca dan peminat masak-memasak yg lain yer...Cuma saya ada tokok tambah sendiri ikut bahan yg ada kat umah.....Jom layanzzz resipi dan gambar yer....


KUEH TALAM BERLAUK



Bahan
1 cawan tepung gandum
3 s/b tepung jagung
3 cawan santan
1 s/k garam
1 biji telur


Cara.
1. Kacau semua bahan dan tapiskan.
2. Sapukan sedikit minyak dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukuskan selama 30 minit.
5. Sejukkan dan taburkan inti dan daun sup & daun bawang.
6. Potong dan hidangkan.






Bahan Inti dan hiasan
200 gm ayam kisar
1 labu bawang besar -potong dadu
1 paket rempah kari ayam
2 biji cili merah -hiris halus
Daun sup dan daun bawang - racik kecil
1 s/b minyak
garam


Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
2. Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
3. Masukkan daging dan kacau rata.
4. Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
5. Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus





Kuih Talam Berlauk






Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails